čtvrtek 15. května 2014

{neskutečný} Čokoládový krém

Výborný, nadýchaný, čokoládově čokoládový krém vhodný do dortů nebo na zdobení cupcakes. Tímto trošku napravuji své resty, protože tu dodnes žádný čokoládový krém nebyl. Jak se to mohlo stát? =D Ale teď už je vše v pořádku. 

Ingredience:


160g hořké čokolády Lindt 
(s vysokým obsahem kakaa)
150ml smetany ke šlehání 
(alespoň 33%)
200g změklého másla
250g mascarpone
100g moučkového cukru 
dále dle chuti


Postup:


1. Smetanu zahřejeme v rendlíčku na bod varu.

2. Přidáme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Poté odstavíme z plotýnky a necháme alespoň 15min chladnout.

3. V míse si vyšleháme máslo s cukrem a postupně přiléváme větší část čokoládové smetany.

4. Zbytek čokoládové smetany promícháme s mascarpone.

5. Ručně nebo na nejnižší otáčky vmícháváme postupně ochucené mascarpone s ochuceným máslem.


Jak je to s potahovkou?
Tento krém není vhodný pod potahovací hmotu. Dort s ním lze naplnit, ale mantinely udělat z vhodného krému pod potahovací hmotu.

Tvarované dorty s tímto krémem, ano či ne?
Ano i ne. U tohoto krému nemůžete počítat se ztuhnutím jako u pudinkového nebo máslového a proto následné ořezávání do požadovaného tvaru může být komplikované. Pokud i přesto chcete tento krém používat na tvarovaných dortů, tak nejdříve prořezejte samotné korpusy a teprve poté plňte krémem.