I když jsem už několikrát za ty dva roky s želatinou pracovala, tak k tomuto dortu se vracím až teď. Je takovým mým nesplněným úkolem, protože poprvé byl sice chuťově výborný, ale želatina mi nadělala pěknou neplechu.
Ta mrcha mi zcuckovatěla, dort neztuhl jak měl, no prostě peklo. Tentokrát jsem byla chytřejší a vzala si na pomoc želatinu za studena se kterou se mě osobně pracuje nejlépe, i když je dražší. Nikdo nejsme dokonalý, ale je důležité umět chyby napravit a tak jdu tedy na to.
Dort je krásný, voňavý a ve své podstatě nesmírně jednoduchý. Výborný v letních měsících, ale klidně i v zimě, když si zajdete ke 12ti měsíčkům pro dobré jahody. Tento dort je zkrátka hodně muziky za minimum práce.
Ingredience:
Korpus:
250g máslových sušenek (používám KOKA (mají nějakých 180g) a zbytek doplňuji kakaovými věnečky)
100g rozpuštěného másla
Náplň:
2 plnotučné tvarohy (500g ve vaničce) nebo 250g tvarohu a 250g zakysané smetany
250ml smetany ke šlehání
2PL cukru
250g jahod
1PL medu
1 balíček želatiny za studena (je určena na 700g, ale stačí to)
Dále:
250g jahod na ozdobu
Postup:
Začneme korpusem, jehož příprava je velmi snadná.
1. V robotu nebo za pomoci pytlíku a válečku sušenky rozdrtíme.
2. Máslo rozpustíme a smícháme s drobečky.
3. Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky potravinářskou folií.
- zkoušela jsem i alobal, ale jak alobal, tak folie se pak do dortu po zatuhnutí "zakousnou" a špatně se ze spodku dortu dostávají, proto volím tuto variantu
4. Z drobečků a másla vytvoříme kompaktní hmotu, kterou pomocí lžičky nebo rukou natlačíme na dno a boky formy.
2. Máslo rozpustíme a smícháme s drobečky.
3. Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky potravinářskou folií.
- zkoušela jsem i alobal, ale jak alobal, tak folie se pak do dortu po zatuhnutí "zakousnou" a špatně se ze spodku dortu dostávají, proto volím tuto variantu
4. Z drobečků a másla vytvoříme kompaktní hmotu, kterou pomocí lžičky nebo rukou natlačíme na dno a boky formy.
5. Korpus dáme tuhnout do ledničky.
Mezitím co nám v ledničce tuhne korpus, tak si připravím náplň.
1. Jahody rozmixujeme téměř na pyré a pokud je potřeba osladíme lžící medu.
2. Šlehačku ušleháme do tuha.
3. Tvarohy nebo tvaroh a zakysku smícháme s cukrem.
4. K tvarohu přimícháme ušlehanou šlehačku.
5. Želatinu vysypeme do mísy a připravíme dle návodu.
6. Třetinu želatiny odlijeme do jiné mísy.
7. Ke třetině postupně za stálého míchání přilijeme jahody a prošleháme.
8. Ke dvěma třetinám po lžících zašleháváme tvarohovou náplň.
6. Třetinu želatiny odlijeme do jiné mísy.
7. Ke třetině postupně za stálého míchání přilijeme jahody a prošleháme.
8. Ke dvěma třetinám po lžících zašleháváme tvarohovou náplň.
Velké finále
1. Korpus vyndáme z ledničky a nalijeme do něj jako první tvarohovou hmotu a poté jahodovou.
2. Koncem vařečky obě směsi lehce promícháme, aby se částečně propojily a vytvořily zajímavou mozaiku.
3. Dort necháme přes noc tuhnout v ledničce a druhý den ozdobíme celými jahodami.
Mám odzkoušeno, že tuhl nějakých 5 hodin a taky dobré, ale jistota je jistota a noc to jistí. =)
Mám odzkoušeno, že tuhl nějakých 5 hodin a taky dobré, ale jistota je jistota a noc to jistí. =)