úterý 20. května 2014

Vepřové kotlety s omáčkou z hrubozrnné hořčice s cibulí a bramborovými noky




Jako většina receptů, tak i tento přišel na svět díky tomu, co bylo v lednici. Hlavně ty kotletky se tam válely naložené z předešlého dne, tak je to chtělo zpracovat. Nakonec vzniklo vydatné a chutné jídlo.
Jakmile mi svitlo, že mám v lednici hrubozrnnou hořčici, tak bylo téměř rozhodnuto. O smetanu u nás v lednici moc nouze není a o bílé víno už vůbec ne. Rychlovka s kterou se dá udělat hodně srandy a rozparádit chuťové buňky strávníků

Ingredience pro 4 osoby:


4 vepřové kotlety
2 větší cibule
2lř hrubozrnné horčice
250ml smetany ke šlehání (1 kelímek)
100ml bílého vína
olej
sůl, pepř

2 balení bramborových noků (2x500g)

Marináda na kotlety:
1PL medu
1/2lž mletého zázvoru
1/2lž chilli
1/4lž pepře

 - já jsem měla kotlety naložené, protože se nevědělo, co s nimi až přišel tento recept, naložení však není podmínkou


Postup:


Na úvod tu může hned vyvstat debata o tom, že kupuju noky. Ano! Stejně jako listové těsto (i když na domácí se také chystám). S noky, aby vypadaly jako noky je to ještě větší fušina. Ale co, čtěte složení a pod 70% brambor nechoďte. Mám odzkoušeno zatím jen z Intersparu a jsou dobré.

1. Vepřové kotlety (pokud nebyly naložené) si mírně naklepeme, osolíme a opepříme.

2. Cibuli nakrájíme na slabé půlměsíčky.

3. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a kotlety opečeme z obou stran dozlatova.

Pečení trvá přibližně 5 minut z každé strany. Pečte pozvolna, ne naplno. Jinak se vám kotlety na povrchu spálí a uvnitř nepropečou.

4. Maso vyndáme z pánve a dáme do misky, kterou přiklopíme víčkem nebo alobalem a dáme maso odpočívat.

Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu na noky.

5. Do pánve znovu přilijeme trochu oleje a na mírném plameni opékáme cibulku dozlatova. (klidně i 15 min, záleží na plamínku =))

6. Poté k cibulce přilijeme bílé víno, necháme vyvařit alkohol a občas promícháme.

7. V pánvi rozmícháme hrubozrnnou horčici, přilijeme z mísy šťávu z masa, která se mezitím uvolnila, smetanu a plotýnku stáhneme na minimum. Necháme jen prohřívat dokud nebudou hotové noky.

8. Voda na noky už se určitě vaří. Návod na jejich přípravu je na obalu. Ty moje se vařily nějaké 2-3 minutky. Noky je důležité opravdu vyndat, jakmile vyplavou na hladinu. Jsou náchylné k rozvaření.

9. Omáčku vypneme a případně dochutíme solí a pepřem.

Způsob servírování už nechám na vás. Záleží také na tom, zda jídlo má "nějak vypadat "nebo je to všední oběd. Při trochu vzhlednější verzi omáčkou přelijte maso až na talíři. Ale pokud děláte klasický oběd, tak je lepší, když k omáčce do pánve přimíchat noky. Stejně se tak stane později na talíři. =)

Tohle jídlo si řadím mezi své TOP a upřímně tam nemusím mít vůbec to maso. Stačí mi noky s omáčkou.