čtvrtek 22. května 2014

Opečený chléb s vajíčkem a medovou hořčicí



Už zase začíná být teplo a u plotny se nikomu moc dlouho postávat nechce. Vydatná svačina, snídaně či samotný oběd. S málo ingrediencemi, hodně muziky.
Jistě jste si všimli, že Zdenda má nový pořad: Rozpal to, šéfe!, který běží v 18:00 na Primě. Pokrm je sice připravován na grilu, ale na našem grilu by mi vajíčko jaksi proteklo mřížkami do ohně. :D Samozřejmě, že tuhle dobrotu jde připravit i doma na pánvi. Zaběhla jsem na zahradu pro čerstvou pažitku, domyslela, co s výřezem z chleba a šlo se na věc.


Ingredience:


1 tlustší plátek chleba
2 vajíčka
3 plátky slaniny
sůl, pepř


Medová hořčice:

1lž medu
1lž krémžské hořčce
1lž dijonské hořčice

nasekaná pažitka


Postup:

1. Z chleba vyřízneme vykrajovátkem (nebo čímkoliv jiným) otvor.

2. Na pánvi na kapce oleje dáme opékat slaninu.

3. Do pánve přidáme opéct chléb i ten vykrojený kousek.

4. Na pánev dáme vykrajovátko a rozklepneme do něj jedno vajíčko.

5. Když se chléb z jedné strany opeče, tak ho otočíme, stáhneme plamen a do otvoru rozklepneme druhé vajíčko.

6. Vajíčka osolíme, opepříme a opékáme dokud nejsou bílky vajíček dostatečně propečené.

Zatímco se dělají vajíčka, tak si připravíme medovou hořčici tak, že smícháme hořčice s medem. Pokud nemáte rádi pikantní, tak místo dijonské dejte další lžičku krémžské nebo jen plnotučnou. Každému, dle chuti. =)

7. Slanině i chlebu občas vyměníme pozice, chleba tak nasákne výpek ze slaniny a bude o to chutnější.

8. Naservírujeme na talíř, chleba potřeme hořčicí, dáme ji i trochu stranou na další namáčení a posypeme pažitkou.



Zdenda s výkrojem nic nedělal, ale přijde mi škoda, to nezužitkovat. Pokud si to připravujete jako oběd, spořádate určitě oboje. Snídaně z toho máte dvě a každou trošku jinou, i když chuťově stejné.