sobota 24. května 2014

Rebarborový koláč s tvarohem a skořicovou drobenkou {na plech}

Ty jsi máááá, rebarborovááá. Úplně celá, celičkááá, rebarborovááá. Výborný rebarborový koláč (obdelník). Miluji na rebarboře její kyselost, která se doplňuje s jemnou tvarohovou náplní a vláčným piškotem. Možná teď budu za idiota, ale nějak jsem si kdesi v podvědomí myslela, že rebarbora je spíš ovoce než zelenina. Popravdě jsem to nikdy neřešila, protože jsem rebarboru buď dostala nebo kupovala u stánku. Až když jsem si tuto kupovala v Intersparu, tak jsem nějak podvědomě klika na váze na zeleninu a byla tam. No záhada vyřešen, takže rebarbora je zelenina a tečka. :D Dost o mém učení se banálním věcem a pojďme se zasnít s velkým kusem koláče v ruce.


Ingredience:


Těsto:

2 hrnky mouky (1:1 hladká:polohrubá) (400g)
1 hrnek cukru (250g)
1 PDP
200g rozpuštěného tuku (1:1 máslo:Hera)
1/2 hrnku mléka
4 vajíčka
1PL vanilkového extraktu
špetka soli

Náplň:

2 tučné tvarohy ve vaničce (500g)
2 zakysané smetany (500g)
2 vajíčka
2PL pudinkového vanilkového prášku
1/2 hrnku cukru (125g)

4 rebarbory
trocha cukru a mouky

Drobenka:

4PL másla
2PL cukru
2PL hrubé mouky
lžička skořice


Postup:


Nejdřív ze všeho oloupeme rebarboru a nakrájíme na kousky a zasypeme cukrem.

Těsto:


1. Sypká směs: Mouku smícháme s PDP a špetkou soli.

2. Vajíčka vyšleháme s cukrem a vanilkový extraktem.

3. Tekutá směs: K vajíčkům s cukrem a vanilkovým extraktem přilijeme rozpuštěný tuk a mléko.

4. K sypké směsi přilijeme tekutou a vymícháme hustší těsto. 

Těsto nalijeme na vymazaný pekáč a připravíme si náplň

Náplň:


1. Tvarohy smícháme s vajíčky, zakysanou smetanou, pudinkovým práškem a cukrem.

2. Hladkou náplň nalijeme rovnoměrně na těsto a necháme místo cca 1cm od okraje.

Finální úpravy před pečením.

Ještě než dáme ocukrovanou rebarboru na náplň, tak ji promícháme v trošce polohrubé mouky. To proto, aby nám rebarbora neklesla na dno a zůstala nahoře.

Drobenka:


Tu si připravíme tak, že všechny ingredience promneme mezi prsty v "sypké těsto".

Peču, pečeš, pečeme:


1. Rebarboru rovnoměrně poklademe na náplň a dáme péct na 20 min na 180°C.

2. Po 20 min opatrně vyndáme z trouby a posypeme drobenkou.

3. Pečeme dalších cca 20 minut.

Rebarborový koláč nakrájejte ideálně na 12 velkých kusů. =) Ať už s vychlazeným mléčným koktejlem, kávou či limonádou, vezměte si kus rebarborového koláče a jděte se slunit na dvůr či zahradu. Dobrou chuť. =)