sobota 28. června 2014

Kynuté {jahodové} knedlíky s tvarohem



Jahodové knedlíky, tak ty bych mohla jíst pomalu každý den. Můj drahý je na tom podobně. A jak jste na tom vy ve vztahu k jahodovým knedlíkům?
Ovšem, že nemusí být pouze jahodové, ale z jakéhokoliv ovoce, které vám chutná. Jahodové knedlíky budou možná i hitem na naší svatbě. Ano, tak moc je milujem. Bude skvělé, až všichni svatební hosté budou nadávat, že se pokyndaly jahodou a mají zničené šaty. Silně přemýšlím nad tím, že pořídím na naši svatbu, někdy do budoucna, obří bryndáky. Jako první článek s jahodovýma knedlíkama jsem měla připraveny ty z tvarohové těsta, ale někam mi vysublimovaly fotky, takže kynuté jdou na řadu jako první. 

Ingredience:

500g mouky
1/2 kostky droždí (21g)
1PL cukru
250ml vlažného mléka
1 vejce
špetka soli

500g jahod
2 tvarohy
4PL cukru
150g másla
moučkový cukr 
(dle chuti)

Postup:


1. Mouku dáme do mísy a uděláme v ní rukou důlek, kam rozdrobíme droždí.

2. Droždí posypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka.

3. Přikryjeme a nechám 10 min na teplém místě vzejít kvásek.

Je důležité, abychom zjistili, zda nám kvasinky začnou pracovat.

4. Přilijeme zbytek mléka, přidáme vajíčko a špetku soli.

5. Ze všech ingrediencí vypracujeme tužší těsto.

Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo spinkat na hodinu až hodinu a půl.

6. Jahody omyjeme, odstopkujeme a na každý čtvereček (obdelníček, patvar) těsta položíme jahodu.

Teď si dáme vařit vodu, aby při ukoulení knedlíků už divoce bublala.

7. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a na tento rozválíme.

8. Rádýlkem rozdělíme na 24 kousků a na každý kousek dáme jahodu.




No neříkám, že jsem měla všechny stejné, to opravdu ne. U kynutých knedlíků je důležité počítat s tím, že se ještě dost zvětší. Takže 24 kousků je akorát a i tak jsou některé knedlíky velké. Takové ty "okrajové" jsou pak menší.

9. Knedlíky zabalíme tak, jak vidíte na fotkách. Důkladně, ale jemně knedlík pomačkáme v dlaních a ukoulíme. 




Knedlíky jsem si rozdělila na 2 várky, těch menších a těch větších.

10. Knedlíky vkládáme do vařící se vody, lehce osolené (opravdu lehce, tak půl lž ne, že tam vysypete půlku pytliku) a vaříme okolo 10 minut. Ty menší spíše tak 8 minut.

Když se knedlíky vaří, tak si doděláme všechny dobroty navrch.

11. Zbylé jahody, které jsme nezabalili do knedlíků nakrájíme na kousky, kterými pak nakonec posypeme hotové knedlíky nebo je přimícháme do tvarohu.

12. Tvaroh smícháme s cukrem a můžeme přimíchat kousky jahod.

13. Rozpustíme máslo a připravíme moučkový cukr.

14. Uvařené knedlíky ihned po vytažení propíchneme vidličkou nebo nožem, aby mohla unikat pára a knedlíky byly krásně nadýchané.

A konečně je hotovo, stačí už jen nandat na talíř.

Na talíř dáme 4 knedlíky, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem (v případě mého drahého necháme zmizet knedlíky pod vrstvou cukru, je pravda, že on už si nedává tvaroh) a navrch dáme ochucený tvaroh.

Takhle si děláme knedlíky mi, někdy přidáváme i kysanou smetanu. Ale je pouze na vás, jak máte knedlíky rádi. Každopádně je to jedno z našich TOP jídel s mým milovaným a nevím, co by se muselo stát, abych se jahodových knedlíků přejedla tak, že bych je už nemohla ani cítit.