pondělí 7. července 2014

{domácí} Hot Dog houstičky


Nevím, jak to nazvat. Houstička, rohlík, brioška? Prostě to, co nakrojíte, šoupnete tam delší párek, zakapete a zasypete dalšíma dobrotama.
Já mám ty klasické hot dogy moc ráda, hlavně s pěkně zkaramelizovanou cibulkou. No jo, ale do čeho ty párky šoupnout? Ty nasládlé papírové rohlíky, které jsou už předem nakrojené a balené v igelitu, z obchodu mi nechutnají. Po dlouhé době jsem zase zabloudila k mé milované KOKO a jako by mi četla myšlenka, jsem objevila recept na houstičky na výrobu Hot Dogů. Poupravila jsem si ho k obrazu svému. Doporučuji si přečíst její článek, kde radí, co a jak, co se velikosti pečící formy týče. Jelikož i její housky na hambáče jsou výborné, tak tohle také slibovalo úspěch. A splnilo. 

Ingredience na 6 Hot Dogů:

Těsto:
260g hladké mouky
55g instantní bramborové kaše
(v sypkém stavu)
2lž soli
50g másla
110ml vody
80ml mléka
1PL cukru
1 balíček sušeného droždí (7g)
1 vajíčko

1 vajíčko na potření

6 dlouhých párků
2 červené cibule
(malý bílého panák vína, cukr)
kečup, hořčice, majonéza
co kdo má rád

Postup:


Troubu si na chvilku předehřejeme, aby nám těsto mělo kde odpočívat.

1. Smíchejte cukr, vodu, mléko a droždí. Dáme na 15 min do teplé (už vypnuté) trouby zaktivovat.

2. Zatímco nám v troubě reaguje "kvásek", tak si v míse smícháme mouku, sůl a kaši.

Nad instantní bramborovou kaší jsem se trošku pozastavovala, ale většinou to, nad čím se pozastavím je nakonec fajn. Jak KOKO píše, tak bramborová kaše dodá těstu vůni, chuť i křupovast po opečení.

3. Do mouky přidáme kousky másla a zapracujeme jako když děláme žmolenku/drobenku. Mouku s máslem mneme mezi prsty.

4. Vajíčko vmícháme do kvásku a přilijeme k mouce s málem.

5. V míse zamícháme suroviny vařečkou a pak přejdeme na propracovávání rukou.




Chvilku to trvá, ale dejte tomu tak 5 min čas a důkladně propracovávejte.

6. Zpracované těsto dáme na odpočívat na hodinu až hodinu a půl.

7. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 kousků.

8. Každý kousek párkrát přejedeme válečkem, abychom měli delší plát těsta.





Podsypte si jednou moukou trošku na začátku, pokud byste podsypávali důkladně, tak vám stočené válečky nebudou držet u sebe.

9. Tento plát zarolujeme do trubičky a stejně jako když jsme si hrávali s modelínou a váleli hady, tak si chvilku povalíme s ruličkou.

10. Dbejme na to, aby rulička byla všude stejně tlustá a všechny byly stejně dlouhé.

11. Ruličky naskládáme do pekáčku, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut - půl hodiny kynout.

12. Houstičky před pečením po vykynutí potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a posypeme sezamem.

13. Pečeme na 200°C přibližně 20 - 30 minut. Po 20ti minutách pomažeme ještě zbylým vajíčkem.




Když se pečou houstičky, tak si zkaramelizujeme cibuli.

14. Cibuli si nakrájím na tenoučká kolečka na mém super-cibulokráječi.

15. Cibuli děláme na střední až nízký plamen na másle 15 minut, přidáme lžíci cukru a necháme karamelizovat dalších 10 min. Nakonec můžete přidat malého panáka bílého vína a necháme vyvařit.




16. Párky ohřejeme nebo ogrilujeme po upečení houstiček.

Houstičky máme upečené, cibulku zesklovatělou, párky teplé a teď už jen přidat to, co máme rádi. Houstičky ze spodní strany a bočních stran opečeme na pánvi nebo na grilu. Houstičku rozřízenem, potřeme naši oblíbenou omáčkou, vložíme párek, posypeme cibulkou s můžeme dlabat.