úterý 22. července 2014

Pečené kuře s marinádou s {domácí} slaninou a uzenou paprikou



Pečené kuře je klasika, když už člověk neví co by. Něco na kuře napatláte, hodíte do trouby nebo do remosky a děj se vůle boží.
Já kuře pečené v celku moc nemusím, přijde mi suché, ale na tohle jsem vyzrála právě onou domácí slaninou. Není nutností, aby slanina byla domácí, ale aby to nebyla nějaká "sušenka", co se jen seškvaří. My bereme domácí slaninu a uzené od známého, který má vše celkem slané. Jen tak na jídlo k pivu nebo vínu je to někdy až moc, ale skvělé na ochucení různých jídel ať už se jedná o halušky nebo právě o tento recept.

Ingredience:
1 celé kuře
300g domácí anglické slaniny v celku
4 plátky másla

Na marinádu:
1PL soli
1PL uzené papriky
1 lž drceného kmínu
1/2lž mletého pepře
1/2lž mletého koriandru
olej

Postup:


Nejdřív si umícháme "marinádu", kterou kuře potřeme.

1. Všechno koření smícháme v mističce a přidáme olej, dle potřeby, aby nám vznikla řídká kašička.

Olej jsem přidávala dle odhadu.

2. Kuře omyjeme, zbavíme ještě případných brk.

3. Celé kuře popatláme marinádou zvenku a i zevnitř.

Kuře položíme do pekáčku  prsíčky dolu.

4. Slaninu nakrájíme na kostky a naplníme jí kuře.

5. Co se nevejde dovnitř, tak dáme okolo kuřete.

6. Nakonec na kuře položíme plátky másla, podlijeme troškou vody a dáme péct.

Jak péct v troubě?

Kuře pečeme na 180°C přikryté cca 30 - 45 minutPo této zvýšíme teplotu na 200°C době kuře otočíme, prsíčka, a kde to půjde, znovu pomatláme zbytkem marinády a už odkryté pečeme dalších 20 - 30 minut. Na prsíčkách se na vytvoří zlatavá kůrčička. 
Když si vzpomene, tak kuře přelíváme výpekem. Nikdy se mi nestalo, aby se mi voda vyvařila, ale případně dolijete další.

Hotové kuře nechávám ještě chvilku dojít ve vypnuté troubě. Nemusí tam být extra dlouho, ale než se třeba prostře stůl a nachystá příloha. 

Jak poznat, že je kuře hotové?

1. Do masa píchněte vidličkou, zda už je měkké a snadno projedete až ke kosti.

2. Zakruťte stehýnkem v kloubu, zda už se odděluje.

3. Prořízněte maso na stehýnku až na kost, zda je zcela propečené.

4. Změřte teplotu kuchyňským teploměrem maso by vevnitř mělo mít 80°C na prsíčkách stačí 75°C.