"Velké" chutné jídlo u kterého se nijak extra nenadřete. Houby se teď taky nějaké občas objeví, ale není to s nimi žádná sláva.
Takhle pod (na) maso ovšem stačí. Jen si dejte při tom samosběru hub pozor, aby to nebylo vaše poslední jídlo. Když si nejste jisti v kramflecích, tak raději sáhněte do regálu po žampionech. Klasické šťouchané brambory už mi přišli zbytečně těžké, tak jsem brambory jen rozklofala a promíchala s jarní cibulkou.
Takhle pod (na) maso ovšem stačí. Jen si dejte při tom samosběru hub pozor, aby to nebylo vaše poslední jídlo. Když si nejste jisti v kramflecích, tak raději sáhněte do regálu po žampionech. Klasické šťouchané brambory už mi přišli zbytečně těžké, tak jsem brambory jen rozklofala a promíchala s jarní cibulkou.
Já osobně v této úpravě krkovici moc nemusím, ale ostatním chutnalo a to je hlavní. Krkovici lze samozřejmě vyměnit za libovější kotlety, ale je fakt, že maso nebude tak šťavnaté, jako krkovička bezesporu je.
Ingredience:
4 plátky krkovice
250g hub
drcený kmín
sůl, pepř
12 velkých brambor
4 jarní cibulky
vodu/vývar
Postup:
1. Brambory ve slupce dáme vařit do osolené vody.
Rozpálíme si pánev a trochou oleje (tak aby byl po dně, ale ne aby maso plavalo).
2. Plátky krkovice jsem rozdělila na půl, lehce je pěstí naklepala a na okrajích nařízla (aby se maso moc nekroutilo).
3. Maso z obou stran osolíme a opepříme.
4. Krkovici pokládáme na dobře rozpálenou pánev a opečeme z obou stran tak, aby se maso zatáhlo.
Pokud si nechceme špinit dvě pánve, tak teď půjde maso na chvilku ven a přijdou na řadu houby.
5. Na pánev přihodíme trochu másla a na něm krátce opečeme houby, aby se rozvoněly.
6. Vrátíme maso, podlijeme vodou či vývarem, aby bylo maso lehce ponořené, ale ne utopené.
7. Dusíme do měkka, dochutíme mletým kmínem a případně osolíme.
8. Hotové brambory oloupeme, rozšťoucháme s pár plátky másla a promícháme s nakrájenou jarní cibulkou. Kdo chce, tak si může brambory více omastit nebo přidat trochu šťávy z masa, ale já se právě tomu mastnému chtěla vyhnout a se šťávou se to dá promíchat na talíři.
Zredukovaná šťáva z masa a hub bude dobrá takhle k bramborám. Pokud však chcete spíše omáčku k rýži nebo těstovinám, tak přilijte více vývaru a zahustěte, jak jste zvyklí. Jen pak nezapomeňte ještě provařit.
Sice to poslední dobou nejsou světaborné recepty, ale jsou právě na takové to klasické domácí vaření.