neděle 24. srpna 2014

Já a moje nejnovější kuchařky



Ahoj všichni, vítám vás u další líné neděle. A o čem se dočtete dnes? O mých nejnovějších kuchařkách. Nejdřív jsem chtěla dát do článku kuchařky všechny, ale byl by to snad nejdelší s nejobsáhlejší článek z celé historie i budoucnosti Dobrot Dulinka. Proto zatím představím mé tři nejnovější, i když jedna není tak úplně kuchařkou v pravém slova smyslu.

cukr na nitku - Jaroslava Vilemína Kadlasová
ISBN 978-80-7246-595-8
1. vydání 2011



Kniha, která není přímo kuchařkou, i když receptů je v ní víc než dost. Ale, jak je psáno i na úvodní stránce, jsou to příběhy psané s chutí. Kdo se nějak pohybuje mezi blogy o vaření, tak o paní Jaroslavě jistě slyšel na jejím blogu vilemina.blog.cz. Na knížku jsem měla zálusk už od doby, co vyšla. Ale ten správný čas na ni přišel 17.5.2014, kdy na Dni knihy v Praze měla paní Jaroslava autorské čtení a já mám knihu podepsanou s věnováním. Ke knize se vracím vždy, když chci číst něco pohodového. 

citace: Ve své knize se autorka vrací do dětství, dob studií a dospívání. Nechá čtenáře nahlédnout do chodu netuctové domácnosti v době normalizace a barvitě zavzpomíná, co ji přivedlo k vaření, celoživotně největšímu koníčku. S milým nadhledem vypráví, jak ji od kolébky ovlivňovaly nezdolné ženy předchozích generací, které si dovedly poradit v každé situaci, a také prozradí, k čemu je dobrý cukr na nitku. Co, jak a z čeho se vařilo, dokládá 130 autentických dobových receptech, podle nichž si můžete uvařit například ,,sacher" z kefíru, bůčkové placky, domácí debrecínku, socialistické špagety po milánku či tříbarevnou buchtu.


(neodolatelné recepty asilské kuchyně) Dobrého kari není nikdy dost... -  Jiří Štift (šéfkuchař ostrých kulinářských zážitků)
ISBN 978-80-249-2389-5
1. vydání 2014
224 stran


Jeden z mých nejnovějších přírůstků, který jsem dostala k narozeninám, takže v květnu 2014. O této knize jsem zatím neměla potuchy a naši mi s ní udělali velkou radost. "Smrtelníci" mohou Jiřího Štifta znát z české verze pořadu MasterChef (vysíláno v roce 2012). Jiní možná ví, že Jiří Štift je v současné době šéfkuchař restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental Prague, která je zaměřena na asijskou kuchyni. Já se snad díky této knize donutím jít do Sapy nebo více zapátrat, ve mně, blíže dostupných obchodech.  


Kniha slibuje, že všechna jídla doma uvaří i začátečník. Suroviny máte shánět v asijských obchodech, vietnamských tržnicích a jinde. Jídla se dají uvařit většinou za 20 minut, ale u některých klidně strávíte 2 hodiny. Mnoho receptů má u sebe i *Tip šéfkuchaře a každý recept přímo učaruje nádhernými fotkami. Těším se, až se pořádně ponořím do receptů této knihy.



Rozdělení receptů v knize:
Rolky a knedlíčky
Koláčky a sataje
Saláty
Polévky
Wok
Gril
Kari
Rýže a nudle
Chléb a placky
Dípy
Sladkosti


Rozpal to, šéfe! - Zdeněk Pohlreich
ISBN 978-80-905710-0-6
1. vydání 2014
200 stran



Kdo by tuhle knížku neznal, nebo spíš, kdo by neznal tento pořad. Ještě nedávno každou neděli v 18:00 v televizi běžel pořad Rozpal to šéfe, kdy Zdenda přímo kouzlil s grilem. Kniha není nic jiného, než záznam celého pořadu. Také jsem ji dostala od našich k narozeninám, a kdyby mi ji nedali k narozeninám, tak jsem si ji běžela koupit sama. Recepty se mi moc líbily, i když se samozřejmě dá plno receptů najít na internetu, tak kniha je kniha.


Jak jsem si zvykla z knihy Vařte jako šéf (bude v příštím článku), tak i tady nejsou jen recepty, ale plno rad okolo. Jelikož kniha se věnuje grilování, tak hned na úvod nesmí chybět hned 4 dvoustrany o tom, jak gril správně používat a co všechno k tomu používat. Předtím, než se vrhneme na recepty, tak je ještě pár stran věnováno používaným ingrediencím a jejich výběru. Teď už nerušeně hurá na recepty, které jsou doplněny žravými fotografiemi, někdy i s fotopostupem. Jeden recept inspirovaný touto knihou, nebo spíše v tu dobu zatím jen pořadem najdete ZDE.



Rozdělení receptů v knize:
Než to začne
Snídaně
Saláty
Maso na grilu
Mletá masa
Ryby a plody moře
Pečení na jehle
Velké kusy
Zelenina a ovoce
Základní recepty
Drinky

Tak, to by byly mé nejnovější přírůstky a dokonce i během jednoho měsíce. Příště se budeme ubírat směrem zpátky, až nakonec skončíme tam, kde jsem začínala šmejdit už jako prcek. 


A jaké jste si pořídili Vy nejnovější kuchařky? Máte nějakou vytouženou? Těším se u další líné neděle nebo klasických receptů.