úterý 27. ledna 2015

{luxusní} Pivní pomerančové palačinky s pařížskou šlehačkou

Trhám, trháš, trháme!
Když nevím co by, tak to nenajdu v OBI, ale udělám palačinky. Jelikož mám doma masožrouta, tak nevím, zda bych ho k obědu uctila sladkejma palačinkama (pokud by nebyly plněný uzeným či jinou flákotou). Jenže taková snídaně do postele s hrnkem dobrého kafe a v podobě palačinek ještě k tomu PIVNÍCH.  


(Krásně jsem to měla všechno předem sepsané a naplánované. Dokonce jsem si v hlavně připravila, jak to naaranžovat na talíř. Jak je známo, tak osud tomu chtěl jinak. Jelikož máme zatím stále ještě stoletou pánev, která připaluje jen se na ní podíváte, tak jsem z palačinek měla upřímně strach. Můj strach byl oprávněný a věděla jsem, že to je v prd*li jakmile jsem na ni nalila těsto. Ani řádně vymazaná pánev nepomohla k tomu, aby se na ni palačinka nepřichytila takovým způsobem, že se ani nehnula. Z palačinek se stal trhanec, chuťově dobré, na pohled jako když už to někdo jedl. Na talíři už to pak vypadalo o něco lépe a hrdě jsem si to nazvala královským trhancem. :D Dobře no, prostě potřebujeme novou pánev!!! Drahý se pak ještě přiznal, že z toho měl strach, když tam viděl ty pomeranče, ale nakonec mu chutnalo, tedy alespoň to tvrdil.) 

Pro někoho možná zklamání, ale z výsledných palačinek pivo cítit není. Možná se ptáte, proč tam tedy je? Pivo krásně nadlehčí těsto. Palačinky budou vláčné a nadýchanější.

Rozhodla jsem se palačinky povýšit na další chuťový level a tím bylo přidání pomerančové kůry a šťávy do těsta. Celkový dojem z palačinek umocní domácí poctivá pařížská šlehačka, která tomu dodá další špetku nevšednosti a luxusu

Ve výsledku jsou to stále ty jednoduché palačinky. Jen stačí, aby člověk popustil uzdu své fantazii a nakombinoval to, co má rád. A kombinace pomerančů s hořkou čokoládou je excelentní.


Ingredience:

100 g hladké mouky
300 ml mléka
2 vejce
2 PL cukru
2 PL piva
1 PL pomerančové šťávy
pomerančové kůra
(z 1/2 až 1 celého pomeranče)

pařížskou šlehačku
 (jen z 1 smetany a 1 čokolády)
pomeranč
hořká čokoláda


Postup:


Nejdříve si den předem nezapomeneme připravit pařížskou šlehačku dle postupu zde.

1. Z pomeranče ostrouháme kůru, oloupeme ho a nakrájíme na tenkém plátky.

2. Z těch nejmíň vzhled nich plátků vymačkáme tu šťávu, kterou budeme potřebovat do těsta. (nejlepší je to vymačkat z "prdelek" pomerančů)

Pomeranče odkládáme stranou a jdeme na těsto.

Těsto na palačinky


1. Vše důkladně promícháme v míse nechám 5 minut odstát.

Těsto je hodně řídké, ale tak to má být.

2. Rozpálenou pánvičku pomažeme mašlovačkou namočenou v oleji.

3. Vlijeme těsta tak, aby se nám zakrylo celé dno pánve. U mě to vychází většinou na jednu sběračku.

4. Palačinky otáčíme ve chvíli, kdy se nám na povrchu začnou tvořit "bublinky" a nezbude téměř žádné tekoucí těsto.

5. Z druhé strany necháme ještě minutku - dvě a máme hotovo.

Jdeme do finále. Palačinky usmažené, šlehačka ušlehaná a pomeranče nakrájené.

1. Polovinu palačinky, která je blíže k nám potřeme pařížskou šlehačkou na kterou poklademe plátky pomerančů.

2. Druhou půlku přeložíme směrem k nám.

3. Pravý "roh" palačinky přehneme směrem doleva, ne jen napůl, ale ještě kousek dál. 

4. Palačinku dozdobíme šlehačkou, pomerančem a  strouhanou hořkou čokoládou.

Myslím, že nad takovouto snídaně nemůže nikdo ohrnout nos a pokud ano, tak by mu ta palačinka nejspíš skončila na hlavě. A my až pořídíme teda tu novou pánev, tak se na palačinky vrhnu znovu. Důvodů je několik, je to žrádlo a přeci potřebuju normální fotky.