středa 14. října 2015

{pečený} Králík na másle s rozmarýnem a šťouchané brambory s červeným zelím



Je mi jedno, jestli má někdo pořád králíka a zda už to i jejich Pinďovi leze krkem. Já bych králíkem ihned nahradila kuře, kdyby to nebylo tak nedostatkové zboží. Kdo byl někdy nucen kupovat králíka v supermarketu, tak ví, že je dosti drahý a na těchto pultech většinou i (odpusťte mi tento výraz) nedomrdlý.

Mám naštěstí tu možnost mít králíka od strejdy, takže k tomu všemu ještě BIO. Za což byste v krámě připlatili ještě jednou tolik. Pro ty, jejichž rodina neoplývá strejdou, ani nikým jiným, s králíkama je tu možnost místních farmářů. Na ceně se ve většině případech dohodnete ke spokojenosti obou stran. Pokud byste někdo však chtěl ukecat 1 kg králíka za 30 Kč, tak to asi nepochodíte.
S králíkem se dá dobře kouzlit jako s každým jiným masem. Nemusíte ho dělat pouze klasicky na smetaně nebo pečeného v celku. Netvrdím, že by mi tyto úpravy nechutnaly. Zatím jsem asi nenarazila na úpravu králíka, kterou bych nesnědla s boulemi za ušima. 
V dnešním receptu si králíka dá se říci tradičně upečeme. Předtím si však poležel dva dny naložený s rozmarýnem a v den D si ustlal na peřince z másla a uzeného špeku.
Když porcuji králíka, tak vždy na 6 hlavních částí a zbytek. Dvě stehna, dvě nožičky, dva kusy hřbetu a zbytek (hlava, zbytek páteře). Zbytek většinou putuje do mrazáku a nachází využití až při více nashromážděných kusech.
To bychom měli naporcováno a můžeme začít nakládat.

Ingredience:

Na naložení:
1 naporcovaný králík
hroznový olej
(není podmínkou, ale králíka šoupne zase o level výš)
čerstvý rozmarýn
(3 - 4 snítky)
2 cibule
1 celá palice česneku
5 kuliček jalovce
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
sůl
pepř

Na pečení:
1/2 másla (125g)
150g uzeného špeku
(podle cedulky to prý byla uzená slanina bez kůže, ale o té mám jinou představu)
2 cibule

Příloha:
Šťouchané brambory s červeným zelím 
(recept ZDE)


Postup:


Králíka musíme nejdříve navonět a proto ho na 2 dny naložíme.

1. Naporcovaného králíka důkladně omyjeme a osušíme.

V mém případě ještě odstraníme zbylé ochlupení.

2. Palici česneku rozkrojíme napůl. Půlku s "bubákem", která nám drží pohromadě dáme stranou a druhou půlku oloupeme.

3. Králíka vložíme do velké uzavíratelné krabice a přidáme česnek z oloupané půlky palice, olej, koření, sůl, asi tak 3 otrhané snítky rozmarýnu, nahrubo nakrájenou cibuli.

4. Vše důkladně promícháme a vmasírujeme do králíka.

5. Nakonec vložíme celou půlku palice česneku, uzavřeme a šoupneme na 2 dny vegetit do ledničky.

Dva dny nám utekly během zmáčknutí Enteru a můžeme se vrhnout na pečení. Troubu už žhavíme na 200°C.

6. Pekáč vyložíme plátky másla, na něj vyskládáme nakrájíme špek a nakonec na půlkolečka nakrájené další 2 cibule.














7. Vše z krabice přemístíme na tuto postýlku do pekáče.

8. Pečeme přiklopené cca 20 - 30 minut. Po této době podlijeme králíka trochou vody a znovu přiklopíme,














9. Pečeme do změknutí masa, celkově cca 2 hodiny.

K tomuto pekáči nemám žádný vršek, pekla jsem tedy pod dvojitou vrstvou pečícího papíru, který jsem po té půlhodině pokropila vodou, aby nevzplanul.
K této úpravě králíka jsem jako přílohu zvolila šťouchané brambory s červeným zelím. Recept je sice zvlášť, ale pokud budete přílohu dělat k tomuto jídlu, tak můžete použít špek a cibulku od králíka. Vše je samozřejmě v receptu popsáno a zdůrazněno.





Na králíka do té trouby občas jukněte, zda nepotřebujeme podlít nebo přelít výpekem. Za trošku takové péče se odvděčí svojí výbornou chutí.

Dobrou chuť