čtvrtek 4. února 2016

{šťavnaté} Kuře supreme s medovým přelivem a kuskusovým salátem


I když v zimě ujíždíme především na "těžkých" jídlech, tak je potřeba jídelníček chtě nechtě odlehčit. Pro dnešní oběd jsme tedy zvolili kuřecí prsíčko supreme. Kdyby někdo nevěděl, co supreme znamená, tak se nejedná o žádnou vědu. Je to klasické kuřecí prsíčko, ale necháte ne něm kůstku z křídla.
Inspiraci pro tento recept jsem našla v knize Šéfujte své kuchyni, ve které najdete výběr toho nejlepšího ze soutěže MasterChef Česko. Konkrétně se jedná o recept od Yazana Manjaha a jeho Kuřecí prso na medu se salátem Tabouleh.


To, že se neumím držet přesných receptů je u mě známá věc. Buď se mi tam nelíbí nějaká ingredience nebo to vyplyne samo během vaření. Stejný scénář se opakoval i dnes. Už Yazan si salát Tabouleh upravil, že místo bulguru použil kuskus a já to překopal do podoby kuskusové salátu s ukrytou slaninou.



Co mě však mile překvapilo, tak bylo kuřecí prsíčko, které je v této úpravě neskutečně šťavnaté a i když se mi medový přeliv zdál v první chvíli velmi sladký, tak se nakonec vše dokonale doplňuje.
Celý oběd se dá sfouknout do 20ti minut, když  máte vše připravené. Takže ideální pro všechny, kterým se o víkendu nechce vstávat, aby vyvářeli od rána a stejně chtějí mít teplý oběd ve 12 hodin.

Ingredience:
(pro 2 osoby)

Na přípravu kuřete:

2 kuřecí prsíčka v úpravě supreme
(prsíčka jsem měla přes noc naložená v trošce oleje s rozmarýnem)
1 lž fenyklových semínek
1 lž římského kmínu
1 lž mleté papriky
2 plátky másla
šťáva z půlky citronu
1 PL medu
sůl, pepř
oříšek másla
špetka chilli

Na kuskusový salát:

1 pytlíček kuskusu
(100 gramů)
1 jarní cibulka
(pouze zelená část)
1/2 žluté papriky
150g cherry rajčátek
(nejlépe mix barev)
50g slaniny
šťáva z půlky citronu
sůl, pepř
1 PL ořechového oleje
(může být olivový)


Postup:


Předehřejeme si troubu na 160°C

1. Fenykl a římský kmín opražíme nasucho na pánvi. Hlídáme, abychom nepřipálili. A dáme stranou.

2. Slaninu pokrájíme na proužky a opečeme na pánvi.

3. Mezitím půlku fenyklu a římského kmínu smícháme s mletou paprikou a vmasírujeme do kuřete. Zbytek si necháme na dokončení přelivu.

4. Rajčátka nakrájíme na kolečka a přihodíme na pánev ke slanině, aby se také opekla.

5. Když máme opečeno, tak na pánvi zatáhneme  zatáhneme ze všech stran kuřecí prsa.

6. Na opečená prsa položíme plátek másla a vložíme dopéct do trouby na cca 10 minut. 




Záleží na velikost prsou. Do upečených prsou by se vám neměl bořit prst. Při nejhorším píchněte ostrým nožem do nejsilnějšího místa a pokud nevytéká červená šťáva, tak máte prsíčko propečené. Píchání do masa není úplně ideální volbou, zbytečně vám vytéká šťáva. Ale časem si najdete svůj odhad.

7. Když se prsíčka pečou, tak uvaříme vodu na kuskus v konvici a kuskus zalijeme, osolíme, promícháme a přikryjeme.

Dáváme v poměru 1:1.5 kuskus:voda.

8. Papriku nakrájíme na malé kostičky, cibulku na jemno, a promícháme společně s opečenými rajčaty a slaninou v misce. Zakápneme ořechovým olejem, šťávou z citronu a odložíme.

9. Jakmile je kuskus měkký, tak ho načechráme vidličkou a promícháme se zeleninou.

10. Hotové kuře sejmeme z pánvičky a na talířku ho vrátíme zpět do trouby čekat, než doděláme přeliv.

11. K výpeku na pánvi přidáme citronovou šťávu, med, fenykl, římský kmín, chilli a společně prohřejeme. Odborně můžeme říci, že deglazujeme.

12. Pánev sundáme z ohně a vhodíme oříšek másla, který rozmícháme do rozpuštění.

13. Kuskus promícháme se zeleninou a případně dochutíme solí a pepřem.





SERVÍRUJEME:

Na jednu půlku talíře dáme medový přeliv, na něj rozprostřeme pokrájené prsíčko a ještě pokapeme přelivem. Kuskusový salát naservírujeme na druhou půlku talíře. 




A je to. Hodně muziky za málo peněz a s minimem času. Lehký oběd, který vás zasytí a pohraje si s vašimi chuťovými buňkami.

Přeji dobrou chuť
Vaše V