pondělí 13. března 2017

Ochucené máslo {pro kuře}



Ochucená másla jsou výborná ať už jako pomocník při vaření nebo jen tak na namazání. Jejich cena v obchodě je ovšem přemrštěná a není tedy nic snazšího, než si takové máslo vyrobit doma a podle chuti.
Následující recept, který si připravíme má však jedno jediné využití. A to je při přípravě pečeného kuřete. Poprvé jsem vyzkoušela podle rad z mé milované kuchařky péct kuře přímo na roštu a pekáček dát na dno trouby a k tomu ještě se dostat kuřeti doslova pod kůži.

Párkrát jsem o tom již slyšela, ale nikdy nedělala. A když už s máslem kuřeti pod kůži, tak proč to máslo rovnou neochutit?
Potřebné ingredience jsou pro jedno velké kuře. Máslo je hodně kořeněné a není potřeba už na kuře žádné koření ani sůl používat. Díky tomu, že je máslo pod kůži bude kuře pěkné šťavnaté a ochucené.


Ingredience:

200g změklého másla
2lž soli
2lž sušeného tymiánu
1lž uzené papriky
1lž mletého kmínu
1/2lž mletého pepře
2 prolisované stroužky česneku

Postup:

1. Všechno smíchat! A to velmi důkladně, aby chutě byly rovnoměrně rozloženy.



2. Uřízneme si kousek potravinářské folie a směs na ni přeneseme.

3. Stočíme do bonbonku, chytneme konce a válením utahujeme, aby nám vznikl váleček.




4. Zabalíme ještě do alobalu a pokud potřebujeme použít co nejdříve, tak dáme do mrazáku pokud až další den, tak stačí do ledničky, aby máslo šlo znovu krájet na plátky.

Ztuhlé máslo krájíme na plátky a naládujeme mezi kůži a maso kuřete. Kousek strčíme i dovnitř. Na názornou ukázku se můžete podívat ZDE.