Tomuhle jídlu bych nikdy nedokázala odolat. Milovala jsem ho jako malá, miluju ho stále, i když není zrovna stálicí na našem jidelním lístku. Je pravda, že takto poctivě jsem buchtičky dělala poprvé. Vždy byly nějak ošizeny. Touha je touha, a pokud na ně dostane akutní chuť, tak nemám čas na kynutí a mrskání se s krémem. Na řadu pak přichází různé alternativy, za které bych možná od jistých lidí dostala gastro stopku do konce života. I když člověk se stravuje i většíma prasárničkama. No nic, každopádně poctivý recept je na světě, a když na buchtičky chuť budu plánovat, tak jedině takhle.
Ingredience:
Na buchtičky:
1kg hladké mouky
500ml vlažného mléka
3 vejce
1 kostka (42g) droždí
300g cukru
300g másla
špetka soli
sádlo na vymazání formy a pomazávání buchtiček před pečením
Na pomazání buchtiček:
100g másla
50ml rumu
Na krém:
500ml smetany ke šlehání (33%)
1 vanilkový lusk (stačí i 1/2)
100g cukru
110g vaječných žloutků (cca ze 7 vajec)
Postup:
Na buchtičky:
Sice začínáme buchtičkama, ale úplně první, co uděláme, tak je to, že si smetanu na KRÉM, přivedeme k varu a odstavíme někam do klidu chladnout.
Klasika a začínáme kváskem.
1. Rozpustíme si máslo a smícháme ho se zbytkem mléka.
2. Mouku smícháme se solí a zbytkem cukru.
3. K mouce přidáme vejce, mléko s máslem a vzešlý kvásek.
Teď nastartujte svaláky, bude to makačka.
4. Těsto nejdříve opatrně promícháváme, aby nám hned vše nevylítlo z mísy.
5. Vypracujeme krásně hladké a nelepivé těsto.
6. Dá to zabrat, těsto se zespodu vařečkou přizvedávejte, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu.
Klidně se s tím takhle můžete mordovat i 15 minut. Čím déle, tím lépe.
7. Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout.
Když už se blíží konec kynoucí doby, tak připravte buchtičkám pelíšek tak, že pekáček důkladně vymažeme rozpuštěným sádlem.
Příprava buchtiček na solárko a jejich následné opalování.
1. Z vykynutého těsta si vždy kus odebereme a vyválím na pomoučněném válu hada o průměru cca 3cm.
2. Hada porcujeme na stejně velké kousky, kterým už budeme říkat buchtičky. (No vidíte, když se had naporcuje, tak z něj jsou buchtičky.)
3. Buchtičky vkládáme vedle sebe do pekáčku a každou důkladně pomašlujeme ze všech stran sádlem.
Myslíte si, že to je hodně sádla? Možná jo, ale jen tento způsob vám zaručí, že buchtičky se budou od sebe sami oddělovat a budou na talíři krásně vypadat a ne jako kus něčeho natrhanýho.
Než se buchtičky upečou, uděláme si krém.
4. Když je pekáček plný, buchtičky ještě z vrchu potřeme sádlem a dáme péct na 160°C 15 - 20 minut dozlatova.
5. Buchtičky jsou hotové, když jsou zlaté a krásně se od sebe oddělují.
Bonus: Po upečení je důkladně pomašlujeme, ještě v pekáčku, rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Budou krásně ovoněné a nebudou mít kůrku.
Na krém:
1. Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny.
2. Do zchladlé smetany vyškrábneme celý nebo půlku vanilkového lusku.
3. Žloutky s cukrem přimícháme ke smetaně.
4. Za stálého míchání zahříváme !NEVAŘÍME! do zhoustnutí.
Omáčka začíná houstnout při dosažení teploty 60°C. Je důležité neustále míchat, abychom předešli žmolkům.
5. Hotový krém přelijeme do čistého rendlíku, aby se nám už zbytkovém teplem dále nezahřívala.
Krém občas promícháme a čekám, než se dopečou buchtičky.
A s chutí do toho. Další recept, který je pro mě vzpomínkou na dětství a jen při představě se mi dělají boule až za ušima a mám jisté příznaky slintavky.
Krém nalijeme do hlubokého talíře a do něj nasypeme jednotlivé buchtičky.
Dobrou chuť
Vaše Dulča