Red Velvet aneb červený samet se stal mou láskou na první pohled. Vídala jsem ho v zahraničních pořadech o vaření, ale u nás to bylo velkou neznámou. Jelikož osobně nejsem fanda klasických máslových dortů, tak to pro mě byl příslib něčeho dobrého a nového. Tak jsem pátrala, našla a zkusila. Ano, byla to láska i na první ochutnání a nejen pohled.
Původní recept je ze stránek Joy of Baking, ten jsem ovšem musela poupravit co se množství cukru týče. Ať se jedná o americké či anglické recepty, tak si vždy nejlépe upravte množství cukru.
Původní recept je ze stránek Joy of Baking, ten jsem ovšem musela poupravit co se množství cukru týče. Ať se jedná o americké či anglické recepty, tak si vždy nejlépe upravte množství cukru.
Ingredience:
250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce holandského kakaa
120g másla pokojové teploty
180g moučkového cukru
(v původním receptu je psáno 300g, můžete to s tímto množstvím zkusit, ale poté asi neslaďte krém nebo nevím, jak to vykompenzovat)
2 šťastná vejce
240ml podmáslí
1 lžička červeného gelového potravinářského barviva
1 lžíce octa
1 lžička jedlé sody
Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku, kakao a sůl.
2. Utřeme (vyšleháme) máslo s cukrem do pěny.
3. Do vyšlehaného cukru s máslem zašleháme po jednom vejce.
3. Do vyšlehaného cukru s máslem zašleháme po jednom vejce.
4. Podmáslí promícháme s červeným barvivem.
4. Do máslové směsi zašleháme třetinu moučné směsi a polovinu podmáslí. Po zapracování přidáme další třetinu mouky a druhou polovinu podmáslí, znovu zapracujeme. Nakonec zapracujeme poslední třetinu mouky.
5. Ocet a sodu promícháme ve skleničce (chemie se ohlásí a pěkně to zapění).
6. Ihned směs nalijeme do těsto a krátce prošleháme.
7. Korpus rozdělíme do 2 dortových forem o průměru 20 cm.
8. Korpusy pečeme ve vyhřáté troubě na 165°C (horní a dolní ohřev) cca 50 minut. Zda máme korpus upečený poznáme zapíchnutím dřevěné špejle doprostřed korpus. Pokud vytáhneme špejli suchou, tak máme hotovo.