neděle 15. července 2012

{červený samet} Red Velvet korpus

Red Velvet aneb červený samet se stal mou láskou na první pohled. Vídala jsem ho v zahraničních pořadech o vaření, ale u nás to bylo velkou neznámou. Jelikož osobně nejsem fanda klasických piškotových dortů, tak to pro mě byl příslib něčeho dobrého a nového. Tak jsem pátrala, našla a zkusila. Ano, byla to láska i na první ochutnání a nejen pohled. 
Původní recept je ze stránek Joy of Baking, ten jsem ovšem musela poupravit co se množství cukru týče. Ať se jedná o americké či anglické recepty, tak si vždy nejlépe upravte množství cukru.

Ingredience:


250g hladké mouky
1/2lž soli
2PL holandského kakaa
120g másla pokojové teploty

180g moučkového cukru
 (v původním receptu je psáno 300g, můžete to s tímto množstvím zkusit, ale poté asi neslaďte krém nebo nevím, jak to vykompenzovat)
2 velká vejce
240ml podmáslí

1 lž červeného potravinářského barviva
(gelové)
1PL octa

1lž jedlé sody

Postup:


1. Do mísy prosejeme mouku, kakao a sůl. 

2. Utřeme máslo s cukrem. Jelikož ručně je to na dlouho, tak si vezmeme pomocníka aneb ruční šlehač a máslo s cukrem vyšleháme. 

3. Do vyšlehaného cukru s máslem přidáme po jednom vajíčka a znovu společně prošleháme.

4. Podmáslí promícháme s červeným barvivem.

4. Do máslové směsi zašleháme třetinu moučné směsi a polovinu podmáslí. Po zapracování všech přidáme další třetinu mouky a druhou polovinu podmáslí, znovu zapracujeme. Nakonec zašleháme poslední třetinu mouky.

A šleháme a šleháme, dokud se vše krásně nespojí a není to takové, no prostě sametové.

5. Ocet a sodu promícháme ve skleničce (chemie se ohlásí a pěkně to zapění).


6. Ihned směs nalijeme do těsto a ještě krátce prošleháme.


7. Pečeme na 175°C cca 60 minut a testujeme špejlí.


Rady na závěr: 

Dort by se měl ideálně péct ve formě o průměru 19cm, aby byl hodně vysoký.

Dort po upečení necháme cca 15 minut odpočinout ve formě.

Po odpočinutí objeďte okraje dortu nožem a vyndejte z formy.

Ideálně na mřížce necháme dort zcela vychladnout.

Po vychladnutí zabalte celý korpus do potravinářské folie a dejte na minimálně 1 hodinu ideálně však přes noc do lednice.

Ideální krém je z mascarpone, najdete ZDE.