středa 6. února 2013

Mandarinkový krém

Výborný osvěžující krém. Upozorňuji předem, že tento krém musí tuhnout v nějaké formě, nelze s ním korpusy promazávat jako s klasickým krémem, protože před ztuhnutí je zcela tekutý.


Ingredience:


2 mandarinkové kompoty

2 plnotučné tvarohy 
(ve vaničce)
4PL cukru
1 smetana ke šlehání (200g)
1 balení želatinových plátků 
(6 plátků) + 5PL studené vody
100ml horké vody


Postup:



1. Mandarinkové kompoty otevřeme a necháme okapat. 

(Nejdříve si zkontrolujeme obě víčka, jestli náhodou nemaj snadné otvírání, abyste se nemuseli rozčilovat, jak teď dělaj debilní plechovky, které se blbě otvíraj otvírákem. A přitom vedete plnohodnotnou konverzaci s taťkou o tom, jak musíme koupit nový otvírák.)



2. Tvarohy chvilku promícháme s cukrem. Přidáme okapané mandarinky a šleháme tak dlouho podle toho, jak velké kusy mandarinek chceme mít v krému.



3. Smetanu vyšleháme do tuha s ručně promícháme s tvarohovou směsí.



4. Želatinové plátky dáme do misky a dle návodu na zadní straně přidáme 5PL studené vody a necháme nabobtnat.



5. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a zalijeme ji horkou vodou a mícháme až se zcela rozpustí. Necháme vychladnout cca na pokojovou teplotu.



6. Za stálého míchání želatinu přiléváme ke krému a důkladně promícháme.



7. Takto připravený krém nalijeme do formy vyložené potravinářskou folií. Používá se např. na dort Kilimandžáro.


Jak je to s potahovkou?
Tento krém není vhodný pod potahovací hmotu. Dort s ním lze naplnit, ale mantinely udělat z vhodného krému pod potahovací hmotu.

Tvarované dorty s tímto krémem, ano či ne?
S tímto krémem se nedají dělat tvarované dorty, protože je v počátečním stádiu zcela tekutý.