pátek 7. června 2013

Chodské koláče

Chodské koláče miluju! Jen jsem pořád nechápala způsoby zdobení. Naštěstí už jsem se jich dopátrala.
Stále a pořád jsou to chodské koláče, ale ty, které jsem tentokrát připravila já jsem tzv. Dolské. Dolské koláče pochází z oblasti Dolního Chodska. Jejich specifikem je zdobení, kdy celý koláč se potře tvarohovou náplní a poté se zdobí různými obrázky a ornamenty. Co koláč, to originál. Není přesně dáno, jaké obrázky to musí být. 


Poté tu jsou, pro nás více známé, koláče Domažlické. U těchto koláčů se střídají náplně tvaroh, povidla, mák, kde by mák a povidla neměly být vedle sebe. Střídají se například v pruzích. Tuto podobu chodských koláčů zahlédneme skoro v každé pekárně.




Ingredience na 4 koláče cca 30cm:



Těsto:


500g polohrubé mouky
1 kostka droždí (42g)
200ml vlažného mléka
125g másla
100g moučkového cukru
3 žloutky
špetka soli


Tvarohová náplň:


2 plnotučné tvarohy ve vaničce
1 vejce (oddělený žloutek do bílku)
120g moučkového cukru


Povidlová náplň:


250g švestkových povidel
skořice či perníkové koření
slivovička či rum na zředění (možno i vodu)


Na dozdobení:


1 vejce, rozinky, mandle


Postup:



1. V zadělávací míse si zaděláme kvásek a necháme ho 15-20 min vzejít na teplém místě.



2. Ke vzešlému kvásku si prosejeme mouku, přidáme cukr, mléko, žloutky, máslo a špetku soli.






3. Vše zpracujeme v hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a dáme na 2 hodiny kynout přikryté utěrkou.





Mezitím co nám kyne těsto si připravíme náplně.

Tvarohová náplň:

Tvaroh, žloutky a cukr společně smícháme. Bílek si našleháme metličkou a pomalu přimícháme k tvarohu.





Povidlová náplň:

Povidla smícháme s panákem alkoholu a přidáme skořici. Pokud potřebujeme ještě ředit přidáváme vodu.


4. Po dvou hodinách si vykynuté těsto rozdělíme na 4 části.



5. Na pečící papír si tužkou obkreslíme talíř, doprostřed prsty rozprostřeme těsto a vyválíme válečkem do požadované velikosti. Okraje mírně přizvedneme a pomažeme rozkvrdlaným vajíčkem.






6. Tvarohovou náplň rozdělíme rovnoměrně na koláče a rozetřeme.



7. Povidla si dáme do pytlíku s úzkou hladkou zdobičkou a teď už záleží pouze na naší fantazii a chuti ke zdobení.






Koláče pečeme na 160°C cca 25-35min.