středa 10. července 2013

Domácí meduňkový sirup "lék" {uklidnění a vzpomínka na dětství}




Proti nespavosti, nevolnosti a úzkosti. Je to pravda! Nejvíc nejlepší sirup na světě. Už mám za sebou vyzkoušený i mátový na žaludek a to byl vyloženě lék, ale TOHLE. Tohle bych mohla chlemtat na litry každý den. Bohužel se to nesmí, protože přeci jen je to bylinka a má v sobě nějaké látky, takže by se jí dalo hezky předávkovat. Doporučené jsou 2 - 3 šálky denně. Ale víte co? Je to fákt mňamka. A navíc mě tento sirup vtáhne do časů minulých mého dětství. Protože chutná úplně stejně, jako když jsem dostávali v jídelně nebo na školách v přírodě citronový sladký čaj. MŇAM!



O meduňce:

Jako lék se využívala meduňka již ve středověku. Obsahuje silici, která mázklidňující účinky při stavech úzkosti, snižuje krevní tlak, tlumí bolesti a zlepšuje zažívání Nově se uznávají protivirové účinky, zvláště u herpesvirů (opary). V kuchyni se pro svou citrusovou vůni za čerstva přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů.
Meduňka obsahuje: asi 0,1 % silic (citralcitronelalcitronelolgeraniollinalol), asi 4 % tříslovinkyseliny hydroxytriterpenové(např. kyselina ursolová), trochu hořčinslizflavonoidy a minerální látky.



Ingredience:


2 litry natrhané meduňky (listy i stonky)
11/2 litru vody
1PL kyseliny citronové
350g cukru


Postup:



1. Meduňku (předem ji neumývám, protože je ze zahrádky) zalijeme převařenou vlažnou vodou a uložíme nejlépe do tmy a do chladna na 24-48 hodin.

2. Po uplynutí daného času meduňku scedíme přes jemné plátýnko do kastrůlku (listy a stonky vyhodíme).

3. Vodu s vylouhovanou meduňkou začneme zahřívat na sporáku.

4. Přidáme kyselinu citronovou a asi minutku dvě mícháme.

5. Poté přidáme cukr a mícháme do jeho úplného rozpuštění.

6. Přivedeme k varu a provaříme cca 5min.

7. Hotový sirup necháme vychladnout a plníme do skleniček či lahviček. Může být vlažný, ale ne úplně horký.

Jen upozornění, že spíše se tomu sirup říká, ale určitě to nemá takovou konzistenci. Z tohoto množství jsem měla 3x lahvičku 370ml, pak jednu malou od přesnídávky a na jeden testovací čaj.