čtvrtek 1. srpna 2013

Sweet Chilli Chicken {upatlané kuře}




Dokonalé žrádýlko jak do trouby, tak na gril. Mám odzkoušenou troubu a na gril se teprve chystám. Už jen když píšu, tak se mi sbíhají sliny, když si vzpomenu na tu dokonalou chuť. Na masíčko, které úplně odpadalo od kosti. Mmmm MŇAM!


Ingredience pro 4 osoby:


4 čtvrtky kuřete


1. marináda:

2 dcl oleje
1lž šalvěje
2lž chilli
1/2lž pepře
trochu muškátového oříšku
trochu skořice


2. marináda:

trochu 1. marinády
2 protlaky nebo 1 rajčatové pyré
2 stroužky česneku
1PL medu
5PL sojové omáčky
1PL worchestru
po větvičce tymiánu, rozmarýnu a majoránky
+ tabasco (kdo nemá rád pálivé nedává)

velký igelitový sáček


Postup:


1. Kuřecí čtvrtky si rozdělíme v kloubu na vrchní a dolní část. Lépe řečeno na stehýnko a zbytek.

2. Ingredience na první marinádu smícháme dohromady a dáme 3PL stranou.

3. Kousky kuřete vložíme do igelitového sáčku a přilijeme k němu 1. marinádu, zauzlujeme a důkladně v rukách proklepeme, aby se marináda dostala všude. Kuře v pytlíku vložíme do misky (kdyby se náhodou pytlík protrhl) a dáme do ledničky klidně přes noc spinkat nejméně však na 2 hodiny.

Pokud nemáte doma igelitový sáček, tak stačí klasicky naložit maso jen do misky. V pytlíku se kuře lépe obalí v marinádě.

Druhou marinádu lze také připravit den předem, lépe se proleží. Můžete ji však připravovat těsně před pečením kuřete.

4. Pekáč si důkladně vyložíme alobalem, jinak bychom ho pak drhli kdo ví, jak dlouho.

5. Namarinované kuře vyndáme z ledničky, rozprostřeme na vyložený pekáč a pustíme se do přípravy druhé marinády (pokud ji už nemáme hotovou). Troubu rozehřejeme na 200°C.

Namarinované kuře můžeme před pečením z troubě ze všech stran opéct na pánvi.

6. Tři lžíce první marinády rozehřejeme v kastrůlku a přidáme k ní prolisovaný česnek, aby se rozvoněl.

7. Přidáme protlak či pyré, vzápětí med, sojovku a worchestr, kdo rád pálivé, tak několik kapek tabasca. Necháme společně 5min provařit a na závěr přihodíme bylinky.

8. Minutku provaříme a stáhneme z plotýnky.

9. Druhou marinádou důkladně popatláme kuře ze všech stran a část marinády necháme na druhé pomazání.




10. Pekáč s kuřetem přiklopíme druhým pekáčem a dáme péct na 200°C.

11. Po 15ti minutách kuře otočíme a pečeme přiklopené dalších 15 minut. Sundáme horní pekáč, teplotu zvýšíme na 220°C, kuře popatláme zbytkem marinády a dopečeme do křupavé kůrčičky cca 10-15 min.