úterý 27. srpna 2013

Chilli con carne {snadno a rychle}



Myslím, že v dnešní době plno z vás už ví, kdo je Nigella Lawson. Její pořad jsem už jako malá sledovala a vždy slintala nad tím, jaké dobroty vaří. Přála jsem si jí domu, aby mi vařila. Její recepty vždy byly poctivé a ničím nešizené. Nebojí se používat polotovary, ale vždy jen ty nejlepší. Teď si někteří z vás řeknou: „Fuj, polotovary.“ Ale! Nejsou polotovary, jako polotovary. Samozřejmě nevaří polévky a těstoviny z pytlíku, ale používá hotové noky, rajčatové omáčky a dokonce i hotové palačinky, ale ty jsem tady u nás ani neviděla. Spíše mě nenapadlo je hledat. Zrovna palačinky bych si raději udělala sama. 

Jelikož se tato kniha jmenuje Vaříme expres, tak se předpokládá, že jídla budou co nejrychlejší.

Dnes si uvaříme její Chilli noc carne snadno a rychle. Po přečtení receptu je viditelné, že urychlení v tomto receptu je použitá hotová rajčatová omáčka. Celé jídlo i s přílohou je hotové za půl hodinky a věřte, že se budou všichni olizovat až za ušima.


Ingredience na 4 porce:

1 velká klobása 
nakrájená na půlměsíčky (nejlépe Chorizo)
500g mletého masa 
(nejlépe hovězí)
1 konzerva fazolí 
(nejlépe míchaných, červené i bílé)
500 ml rajčatové omáčky na těstoviny 
(Piccante, Bolognese …)
1 střední cibule
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého koriandru
2 polévkové lžíce sladké chilli omáčky
1 lžička mletého chilli 
(kdo rád pálivé, dá lžičku co největší)
*TIP: 2 kostičky hořké čokolády Lindt chili

Příloha: rýže, tortily, chléb



Postup:

1. Rozpálíme pánev s trochou oleje a přihodíme cibulku. Vzápětí přihodíme klobásu a opékáme do zhnědnutí cibulky.

2. Jakmile cibulka zhnědne, přidáme maso a snažíme se ho rozdělit na co nejmenší kousky a promícháváme dokud není maso opečené do hněda ze všech stran.

3. Postupně vmícháme všechno koření, rajčatovou omáčku, chilli omáčku a fazole.

4. Když začne směs bublat, stáhneme plotýnku na půlku a vaříme za občasného promíchání 20minut.


Pokud podáváme rýží, tak ji teď dáme vařit, abychom ji měli hotovou akorát před podáváním.


5. Po 20ti minutách je hotovo. Jako třešničku na dortu nakonec vmícháme čokoládu, která dodá šmak a dokonalou barvu.


Jako přílohu doporučuji rýži basmati. Suroviny jsou rozepsány na 4 porce, ale raději udělejte více do zásoby. My to zvládli ve dvou a jedli bychom to nejraději ještě několikrát za sebou. 
¡buen provecho
.