Myslím, že v dnešní době
plno z vás už ví, kdo je Nigella Lawson. Její pořad jsem už jako malá
sledovala a vždy slintala nad tím, jaké dobroty vaří. Přála jsem si jí domu,
aby mi vařila. Její recepty vždy byly poctivé a ničím nešizené. Nebojí se používat polotovary, ale vždy jen
ty nejlepší. Teď si někteří z vás řeknou: „Fuj, polotovary.“ Ale! Nejsou
polotovary, jako polotovary. Samozřejmě nevaří polévky a těstoviny
z pytlíku, ale používá hotové noky, rajčatové omáčky a dokonce i hotové
palačinky, ale ty jsem tady u nás ani neviděla. Spíše mě nenapadlo je hledat.
Zrovna palačinky bych si raději udělala sama.
Jelikož se tato kniha jmenuje
Vaříme expres, tak se předpokládá, že jídla budou co nejrychlejší.
Dnes si uvaříme její Chilli noc
carne snadno a rychle. Po přečtení receptu je viditelné, že urychlení
v tomto receptu je použitá hotová rajčatová omáčka. Celé jídlo i
s přílohou je hotové za půl hodinky a věřte, že se budou všichni olizovat
až za ušima.
Ingredience na 4 porce:
1 velká
klobása
nakrájená na půlměsíčky (nejlépe
Chorizo)
500g mletého masa
(nejlépe hovězí)
1 konzerva
fazolí
(nejlépe míchaných, červené i
bílé)
500 ml rajčatové omáčky na těstoviny
(Piccante, Bolognese …)
1 střední
cibule
½ lžičky
římského kmínu
½ lžičky
mleté skořice
½ lžičky
mletého koriandru
2 polévkové
lžíce sladké chilli omáčky
1 lžička
mletého chilli
(kdo rád pálivé, dá lžičku
co největší)
*TIP: 2 kostičky hořké čokolády Lindt chili
Příloha: rýže, tortily, chléb
Postup:
1. Rozpálíme
pánev s trochou oleje a přihodíme cibulku. Vzápětí
přihodíme klobásu a opékáme do zhnědnutí cibulky.
2. Jakmile
cibulka zhnědne, přidáme maso a snažíme se ho rozdělit na co nejmenší kousky a
promícháváme dokud není maso opečené do hněda ze všech stran.
3. Postupně
vmícháme všechno koření, rajčatovou omáčku, chilli omáčku a fazole.
4. Když
začne směs bublat, stáhneme plotýnku na půlku a vaříme za občasného promíchání
20minut.
Pokud podáváme rýží, tak ji teď
dáme vařit, abychom ji měli hotovou akorát před podáváním.
5. Po
20ti minutách je hotovo. Jako třešničku na dortu nakonec vmícháme čokoládu,
která dodá šmak a dokonalou barvu.
Jako přílohu doporučuji rýži
basmati. Suroviny jsou rozepsány na 4 porce,
ale raději udělejte více do zásoby. My to zvládli ve dvou a jedli bychom to
nejraději ještě několikrát za sebou.
¡buen provecho
.