pátek 15. listopadu 2013

{tmavé} Medové perníčky


5 TÝDNŮ AŽ 4 TÝDNY
před Vánoci




Po letošních perníčcích jsem chtěla, aby byly medově medové. Hokus s Pokusem se sešli a pátrali. Něco vypátrali, ale stejně dali za pravdu svým jménům a pustili se do experimentu.

,,Hele Pokusi, válí se tam už docela dlouho ta tmavá chlebová mouka, co takhle ji spotřebovat?" ,,No já nevím Hokusi. Víš, že někteří obyvatelé tohoto domu nemají rádi pečení z tmavé mouky!" ,,Máš pravdu Pokusi, tak to uděláme půl na půl jo?" ,,Tak jo!

A proto mám použity dvě mouky půl na půl. Hokus ani Pokus se na vás nebudou zlobit, když použijete jen hladkou mouku. 

,,A hele, Hokusi mě už nebaví dávat do perníčků to namíchaný koření co koupíš v krámě. Vím, že není špatný, ale vždyť oni tam ani nenapíšou, kolik čeho tam je." ,,Pravda pravdoucí Pokusi, tak si namícháme vlastní." ,,Výborný nápad Hokusi! Všiml jsem si, že vše máme naštěstí v mleté podobě, akorát ten proklatej hřebíček je v celku!!" ,,Nevadí Pokusi, ten utlučeme i kdyby já nevím co." 

Šup a je na světě vlastní koření do těchto lahodných medových perníčku. Máte jistotu, že ty vaše nebudou chutnat stejně jako u souseda. Klidně si támhle špetičku něčeho přidejte nebo špetičku něčeho uberte. Musím říct, že Hokus i Pokus se vyznamenali a těsto na perníčky je tááááák voňavé. Trošku hůř se s ním pracuje co se vykrajování týče, protože se hodně lepí na vykrajovátka. Ale stačí trpělivost a vykrajovátka častěji oplachovat.

Ingredience


500g rozehřátého horkého medu (je dobré koupit med zcukernatělý)
250g hladké mouky
250g žitné chlebové mouky tmavé

125g moučkového cukru
1PL holandského kakaa
1lž skořice
1lž badyánu
1lž nového koření
pár strouhnutí muškátového oříšku =D
1/2lž mletého anýzu
5 utlučených hřebíčků
3/4lž jedlé sody


Postup:



1. Obě mouky smícháme a dvakrát prosejeme.

2. Zcukernatělý med dáme do kastrůlku a zahříváme, dokud není zcela rozpuštěný bez hrudek.

3. Med přilijeme k mouce a smícháme. Těsto je velmi lepivé. Pomocí vařečky ho přesuneme do mikrotenového sáčku a necháme vychladnout.

4. Vychladlé těsto dáme na týden spinkat do lednice.

O týden později.

5. Do těsta vpracujeme ostatní suroviny a dáme ještě přes noc odpočívat do lednice.

6. Těsto vyválíme na plát silná cca 4mm a vykrajujeme požadované tvary.




7. Před pečením potřem bílkem a pečeme na 160-170°C. Hvězdy a boty jsem pekla 15 min, srdíčka 10 min.

8. Perníčky potírám i po upečení, aby byly hezky lesklé, pokud nechcete, tak nemusíte.

*TIP: Když do bílku přidáte červené barvivo a PO upečení perníčky potřete budou krásně červené.

Jen doufám, že letos perníčky nezůstanou nahatý, jako vloni....Recept na loňské perníčky ZDE.