úterý 25. února 2014

Pařížská šlehačka

NUTNO DĚLAT DEN PŘEDEM!

Lahodná chuť jemné smetany a hořké čokolády.

Ingredience:


3 x 250ml smetany ke šlehání 
(minimálně 30%)
3 x 100g hořké čokolády Lindt
(čokoláda by měla obsahovat minimálně 50% kakaa)

Postup:


1. Smetanu nalijeme do kastrůlku a přidáme k ní nalámanou čokoládu.

2. Společně vaříme dokud se čokoláda ve smetaně nerozpustí.

3. Vypneme plotýnku a čokoládovou smetanu necháme v pokojové teplotě chladnout. Občas promícháme.

4. Smetana chladnutím začíná houstnout.

Přes noc dáme vychladit do ledničky. Je možno, že si smetanu připravíte brzy ráno a ušleháte večer. Já jsem měla smetanu po vyndání z ledničky úplně zatuhlou. Vůbec se neděste, stačí pouze prošlehat. =)

5. Druhý den smetanu vyšleháme do pařížské šlehačky. Šlehačka je rychle ušlehaná a krásně drží.


Rady a tipy na závěr:

Šlehačka mi udržela i druhý plát korpusu, ale navrch už moc nezatěžujte. 

Šlehačku nesladím! 

Opravdu nikam nepospíchejte, dejte jí čas vychladnout před šleháním a pak i dostatečný čas až ji navršíte na dort.

Šlehačka je opravdu hutná.

Používejte minimálně 30% smetanu ke šlehání.

Lze použít čokoládu i s vyšším obsahem kakaa.
























Jak je to s potahovkou?
Tento krém není vhodný pod potahovací hmotu. Dort s ním lze naplnit, ale mantinely udělat z vhodného krému pod potahovací hmotu.

Tvarované dorty s tímto krémem, ano či ne?
Pařížská šlehačka není vůbec vhodná pro tvarované dorty.