středa 11. června 2014

Kdy dozrává {vaše} ovoce?



Konec jara, léto a začátek podzimu je pro lidi, kteří rádi pečou nebo prostě jen milují ovoce, tím nejlepším obdobím. Vždyť zrovna během těchto období dozrává ovoce, ale kdy dozrává právě to vaše oblíbené? To se dozvíte v tomto článku.

Na dlouho dopředu si plánuji, co bych chtěla upéct, to, že to většinou dopadne jinak už je zase jiné téma. Když plánuji hodně dopředu, tak potřebuji vědět, kdy mi jaké ovoce dozrává. Pro mě i pro vás tu mám takový malý přehled ovoce a rozdělené hned dvakrát. Nejdříve podle měsíců a poté podle abecedy.

Rozdělení dle měsíců:


Červen:
višně, třešně, borůvky, angrešt, jahody

Červenec:
višně, třešně, borůvky, angrešt, jahody, rybíz, švestky, meruňky, letní jablíčka, broskve, letní hrušky, maliny

Srpen:
borůvky, angrešt, jahody, rybíz, švestky, meruňky, letní jablíčka, broskve, letní hrušky, maliny, víno, ostružiny

Září:
borůvky, jahody, švestky, podzimní jablíčka, broskve, podzimní hrušky, maliny, víno, ostružinytrnky

Říjen:
švestky, podzimní jablíčka, broskve, podzimní hrušky, maliny, víno, ostružinytrnky


Rozdělení dle abecedy:

Angrešt:
červen - srpen
O angreštu:
Angrešt nebo-li srstka obecná je planě rostoucí keř ať už divoce v lese nebo u nás na zahradě. Plody mohou být: bílé, červené, zelené nebo žluté. Je bohatý na vitamíny a minerály. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny. Angrešt je u málokoho oblíbený. Já jsem mu jako malá vždy říkala "to chlupatý". Ale díky jeho prospěšnosti na náš organizmus by ho lidé měli jíst více. Musím se přiznat, že sama jsem angrešt jedla někdy před 13ti lety a v kuchyni s ním zkušenosti nemám žádné.

Použití: 
kompot, džem, mošt, koláče, dezerty


Borůvky:
červen - září

O borůvkách:
Říkáme jim jen borůvky, ale celým názvem to je brusnice borůvka. Rostou v hustých keřích nižšího vzrůstu. Borůvky mají temně modrou až téměř fialovo-černou barvu. Borůvky silně barví! Jsou silným zdrojem antioxidantů. Pomáhají zlepšovat imunitu, šeroslepost, proti infekcím, stařecké demenci, zánětům močového měchýře, snižují hladinu cholesterol a tuků v krvi atd...

Použití:
marmeláda, kompot, kynuté koláče, knedlíky, zmrzlina, kulér, s cukrem, pečený čaj, dezerty, omáčky


Broskve:
červenec - říjen

O broskvích:
Jsou chlupaté. Každej ví, jak vypadá broskev, ale nikdy jsem netušila, že se dělí na: oddělitelné od pecky - lehce se dužina oddělí od pecky a neoddělitelné od pecky - dužina se nedá snadno oddělit a dál se dělí na bělomasé, žlutomasé, červenomasé a tzv. koblihové broskve. Plod broskve tvoří 88% vody, 9% cukru a spoustu minerálů a vitamínů.
Nektarinky (plešatý broskve) jsou nepravé broskve.

Použití:
marmeláda, kompot, bublanina, buchty, koláče, ochucovadla, olej z jader, pečený čaj, dezerty, zmrzlina


Hrušky:
letní: červenec - srpen
podzimní: září - říjen
skladování: listopad - únor

Použití:
sušení, koláče, kompoty, pečené, džem, pracharanda, pečený čaj, dezerty


Jablíčka:
letní: červenec - srpen
podzimní: září - říjen
možnost celoročního skladování

O jablkách:
Snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků. Posilují dásně a čistí střeva. Stabilizují hladinu cukru v krvi, posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. 

Použití:
sušení, šťáva, koláče, pečený čaj, chutney, dezerty, kompot


Jahody:
červen - září

O jahodách: 
Mé nejoblíbenější letní ovoce. Jahodama bych se mohla stravovat neustále. Jsou bohaté na vitamíny A, B, C, E a minerály. Obsah vitamínu C je srovnatelný s citrusy. Plod tvoří až 87% vody a oproti ostatnímu ovoci velmi malé množství cukru. A co by mělo zajímat hlavně pány, tak jahody mají pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie.

Použití:
džem, chutney, pečený čaj, koláče, bublaniny, zmrzlina, knedlíky, se smetanou, s cukrem, dezerty, omáčky

Maliny:
červenec - říjen


O malinách:
Barvivo v malinách je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Čím zralejší plod, tím lepší. Jsou doporučovány při léčbě Alzheimerovy choroby, horečnatých a zánětlivých chorobách. Mám to štěstí, že u nás se malinám daří na sice úplně podivném místě, ale máme je až do října. Takže má snídaně od léta do podzimu obsahuje maliny.

Použití:
zmrzlina, koláče, dezerty, knedlíky, pečený čaj, marmelády, omáčky


Meruňky:
červenec - srpen

Použití:
džem, kompot, marmeláda, koláče, dezerty, knedlíky

Ostružiny:
srpen - říjen


Použití:
džem, kompot, marmelády, koláče, dezerty, omáčky

Rybíz:
červenec - srpen


Použití:
koláč, džem, koláče, dezerty, omáčky, s cukrem

Švestky:
červenec - říjen

Použití:
povidla, koláče, knedlíky, dezery

Trnky:
září - říjen

Použití:
dezerty, koláče

Třešně:
červen - červenec

O třešních
Třešně zásadně nesmím zkoumat, protože jakmile zjistím jednoho červika, tak už je nejsem schopna jíst. Třešně jsou, ostatně jako asi každé ovoce, bohaté a vitamíny a minerály. Třešně obsahují značné množství jódu a pomáhají při bolestech páteře a problémech se štítnou žlázou. Pomáhají chránit tělo proti různých druhům zánětů,  parodontóze, artritidě, díky vysokému obsahu vápníku jsou dobrým zdrojem pro růst zubů a kostí.

Použití:
kompot, marmeláda, bublanina, sirup, koláče, dezerty



Víno:
srpen - říjen


O víně:
O víně bych tu mohla psát sáhodlouhé články, protože od mala žiji ve významné vinařské obci. Proto chystám samostatný článek o víně. =)

Použití:
víno, burčák, dezerty, džem


Višně:
červen - červenec
Použití:
kompot, marmeláda, bublanina, sirup, koláče, dezerty

Zdroj fotografií: www.photl.com