Původně jsem ji chtěla jako jedlý dárek k Vánocům pro více lidí, ale jako doma něco utajit, když se to dělá takovou dobu. Proto ji k Vánocům dostane jen jeden člověk, který o jejích původu nebude mít ani páru. =D Vepřovka na chleba je vážně výborná. Když je chleba čerstvý, tak je to ještě lepší.
Vepřovku už nějakou dobu nekupujeme, teda vlastně kupujeme, ale od známého domácí. Když jsem pátrala po vlastní vepřovce, tak na mě vyskakoval i tenhle francouzskej název. Všichni samozřejmě víme, že některá jídla znějí v cizí řeči vznešeněji. =D Takže to mám v názvu spíše pro frajeřinu =D a samozřejmě i lepší vyhledávání. Pokud tedy máte 7 hodin času a hodláte ukojit své chuťové buňky, tak s chutí do toho.
Ingredience:
2kg vepřového masa (nejlepší je směs několika druhů) já použila odřezky z plecka a kousek kejty
1,5kg syrového sádla
750ml vody
30g soli (3 zarovnané PL)
6g pepře (2 menší lžičky)
kosti
kůže
Postup:
1. Sádlo a maso nakrájíme na větší kostky.
2. Sádlo dáme do velkého hrnce a zahříváme na mírném plameni, dokud se nám nezačnou tvořit škvarečky (kostky sádla pustí tuk a začnou zlátnout).
3. Postupně přidáváme k sádlu maso a promícháváme. Zalijeme vodou a pod pokličkou vaříme hodinku, občas promícháme.
Po jedné hodině.
4. Snížíme plamen (plotýnku =D) na minimum, zaklopíme pokličkou a vaříme 3 hodiny.
O 3 hodiny později.
5. Přidáme sůl, kosti a kůži. Kosti a kůže nejsou podmínkou, ale vepřovce dodají další skvělou chuť.
6. Promícháme a necháme mírně probublávat další 3 hodinky, ale už nedáváme pokličku.
O další 3 hodiny později.
7. Z vepřovky vyndáme kosti a kůži. Masíčko se sice rozpadá, ale můžeme mu trochu pomoci vidličkou nebo šťouchadlem, aby se pak lépe mazalo na chleba.
8. Přidáme pepř, promícháme a vypneme plotýnku.
8. Přidáme pepř, promícháme a vypneme plotýnku.
Vepřovku necháme odpočívat a vymyjeme si nádoby do kterých ji budeme dávat.
9. Děrovanou naběračkou naplníme připravené nádoby a každou vepřovku zalijeme zbylým tukem.
10. Když je vepřovka mírně zchladlá, uzavřeme a necháme zcela vychladnout.
Vepřovku můžeme i zamrazit, ale nejdříve ji necháme vychladit v lednici.