sobota 30. listopadu 2013

{maminčiny} Vanilkové rohlíčky


4 týdny až 3 týdny 
před Vánoci


Neodmyslitelná vánoční klasika! Neznám rodinu, která by nepekla tyto úžasné rohlíčky. Jak se říká, v jednoduchosti je krása a tohle cukroví je tím zářným příkladem. Sice je to poslední cukroví, které u nás zbude, ale vždy si na něm nejvíc pochutnáme. Když už jsme přejedeni všelijakých krémů a čokolády, tak jsou tu Vanilkové rohlíčky v našem podání občas až rohlíci =).




Těsto jsem dělala podle maminky. Její těsto nikdy nezklamalo, vždy se rohlíčky rozplynou na jazyku. *mňam* Pár let se nám s maminkou stávalo, že jsme už nechtěly dělat rohlíčky, tak jsme dělaly tzv. Ježky. =) Ježci jsou velmi jednoduchou variantou rohlíčků. Jednoduše vezmete kousek  těsta a stisknete ho v dlani, těsto vám trošku proleze mezi prsty a prostě něco vznikne =D



Ingredience:


150g mletých vlašských ořechů
120g cukru krystal
300g polohrubé mouky
200g tuku (např.: Hery)
1 žloutek
citronová kůra
zrníčka z 1 vanilkového lusku


 

 

Postup:

1. Sypké suroviny nasypeme do mísy a promícháme.

2. Heru nastrouháme na struhadle k sypkým surovinám, přidáme žloutek, nastrouhanou citronovou kůru a zrníčka vanilky.

3. Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme do folie a necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici.

4. Druhý den tvarujeme z těsta rohlíčky a pečeme na 175°C dozlatova.

Jak a čím takovéhle cukroví nazdobit?


Ještě horké rohlíky obalujeme v moučkovém cukru.

Varianty cukru:

  • moučkový cukr s nastrouhanou kůrou z citrusů
  • moučkový vanilkový cukr
  • moučková cukr se skořicí

 Vychladlé rohlíčky obalujeme v kakau s cukrem a se špetkou chilli.