4 týdny až 3 týdny
před Vánoci
Neodmyslitelná vánoční klasika! Neznám rodinu, která by nepekla tyto úžasné rohlíčky. Jak se říká, v jednoduchosti je krása a tohle cukroví je tím zářným příkladem. Sice je to poslední cukroví, které u nás zbude, ale vždy si na něm nejvíc pochutnáme. Když už jsme přejedeni všelijakých krémů a čokolády, tak jsou tu Vanilkové rohlíčky v našem podání občas až rohlíci =).
Těsto jsem dělala podle maminky. Její těsto nikdy nezklamalo, vždy se rohlíčky rozplynou na jazyku. *mňam* Pár let se nám s maminkou stávalo, že jsme už nechtěly dělat rohlíčky, tak jsme dělaly tzv. Ježky. =) Ježci jsou velmi jednoduchou variantou rohlíčků. Jednoduše vezmete kousek těsta a stisknete ho v dlani, těsto vám trošku proleze mezi prsty a prostě něco vznikne =D
Ingredience:
150g mletých vlašských ořechů
120g cukru krystal
300g hladké mouky
200g másla
1 žloutek
zrníčka z 1 vanilkového lusku
Postup:
1. Sypké suroviny nasypeme do mísy a promícháme.
2. Máslo nastrouháme na struhadle k sypkým surovinám, přidáme žloutek a zrníčka vanilky.
3. Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme do folie a necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici.
4. Druhý den tvarujeme z těsta rohlíčky a pečeme na 175°C dozlatova.
Jak a čím takovéhle cukroví nazdobit?
Ještě horké rohlíky obalujeme v moučkovém cukru.
Varianty cukru:
- moučkový cukr s nastrouhanou kůrou z citrusů
- moučkový vanilkový cukr
- moučková cukr se skořicí
Vychladlé rohlíčky obalujeme v kakau s cukrem a se špetkou chilli.