pátek 4. dubna 2014

{svěží} JOVO krém ze šlehačky a jogurtu

Velmi lehký a ne příliš sladký krém. Výborně se hodí na právě začínající teplé období, kdy se spíše orientujeme na lehčí dorty a zákusky. Když jej ještě proložíte ovocem a vhodně nakombinujete s nadýchaným korpusem, tak to bude neskutečně lehoučký dezert. 

Ingredience:


500ml šlehačky (rostlinné či živočišné)
- s rostlinnou šlehačkou bude krém hutnější a pevnější, pokud použijeme živočišnou šlehačku, tak nezapomeňme přidat 2 - 3 ztužovače šlehačky
- rostlinnou šlehačku seženete ve zdravé výživě, na internetu nebo třeba v Makru
- reference mám na šlehačky - Holé, Hulala, ARO, UNIWHIP sweet, Rama (delší doba šlehání)
500g hustého jogurtu
- příchuť jogurtu je zcela na vás, zda použijete bílý, ovocný nebo třeba čokoládový
- sama za sebe doporučuji jogurty Hollandia nebo Choceňský jogurt
1 panák ledové vody
- vodu přidáváme, protože rostlinná šlehačka je po ušlehání hodně tuhá, tak aby se s krémem dobře zdobilo a tzv. se netrhal, ale jde to i bez vody
cukr dle chuti
- záleží na použité šlehačce, zda už je slazená nebo není a jak sladký je použitý jogurt

Postup:


1. Rostlinnou šlehačku samotnou nebo živočišnou se ztužovači vyšleháme do tuha společně s ledovou vodou.

2. Ke šlehačce zašleháme jogurt, osladíme dle chuti a máme hotovo.

Krémem se dá i hezky zdobit, ale musí být dobře vychlazený.

Jak je to s potahovkou?
Pokud použijete do krému rostlinnou šlehačku, tak by se teoreticky měl s potahovkou snést lépe a nějakou tu hodinku déle vydržet. Sama s tím zkušenosti nemám a proto raději před potažením dortu s tímto krémem bych udělala mantinely z nějakého vhodnějšího máslového nebo pudinkového. Nehledě na to, že raději používám živočišnou šlehačku.

Ozdůbky z marcipánu ano, ALE!
I když není vhodné na tento krém používat potahovku přimo, tak nazdobit ho můžete. Má to jednu podmínku a to takovou, že zdobení musí být vytvrdlé. Vytvrdlý marcipán už na variantě s rostlinnou šlehačkou vydrží. 

Tvarované dorty s tímto krémem, ano či ne?
Ano i ne. U tohoto krému nemůžete počítat se ztuhnutím jako u pudinkového nebo máslového a proto následné ořezávání do požadovaného tvaru může být komplikované. Pokud i přesto chcete tento krém používat na tvarovaných dortů, tak nejdříve prořezejte samotné korpusy a teprve poté plňte krémem.