neděle 25. května 2014

Jak na {lepší} GRILOVÁNÍ

Zdroj fotografie: www.fayio.cz
Sezóna grilování už začíná být v plném proudu. Někteří, třeba jako my, grilovali i v lednu. Někdo griluje více, někdo méně. Někdo připravuje různé druhy masa, někdo jen klobásky, jiní zeleninu, špízy atd... Každému podle jeho chuti. Maso nakládám docela často, ale snad nikdy jsem to neudělala stejně. Záleží na tom, co mi skočí pod ruku a co doma máme. Vepřové a kuřecí maso mám hodně ráda na tzv. Sweet&Chilli styl, prostě marinády s medem a přitom pálivé. Takovou tajnou zbraní je uzená paprika, která určitě neuškodí, když ji trošku přidáte do marinády. Masu dodá báječnou kouřovou chuť. A jak by mělo takové grilování správně vypadat? To se vám tu pokusím přiblížit.

Co se dá grilovat?

Grilovat se snad dá plno věcí a škála výběru je opravdu obrovská.

Maso
 hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí, mleté - burgery...

Zdroj fotografie: www.photl.com

Zelenina 
cuketa, papriky, lilek, rajčata ...
Grilovaná zelenina skvěle poslouží jako - příloha k masu, náplň do vegetariánských burgerů nebo samotný chod pro vegetariány.

Zdroj fotografie: www.photl.com

Klobásy 
 - nejlépe pro mě dopadl Lidl, kde jsem nenašla klobásy, které by měly méně, jak 80% masa. Většinou se pohybují okolo 90%, někdy i 96%. Samozřejmě i v Kauflandu, Intersparu atd. se dají pořídit vakuované klobásy s vysokým podílem masa.

Ryby 
 pstruh, kapr, makrela, losos ..

Sýry 
 hermelín, uzené mini mozzarelky ...

Houby 
žampiony, bedly ...
Velké klobouky hub můžeme použít do burgerů pro vegetariány místo masa.

Ovoce 
ananas, broskve, švestky ...
Skvěle se k sobě hodí kombinace grilovaného ovoce a zmrzliny.

Brambory 
 - plátky, v celku v alobalu, prořezané (nedokrojené) ochucené a s cibulí v alobalu
Brambory můžeme použít jako přílohu nebo samostatný chod.

Špízy 
 - na špejli na střídačku napíchané vše výše uvedeno v různých kombinacích
U špízů se fantazii meze nekladou. Místo klasické špejle můžete zkusit špíz napíchnout na dlouhou a pevnou větvičku rozmarýnu.
Zdroj fotografie: www.photl.com


 "balíčky" 
- jsou strašně jednoduché, dvojitě přeložíte alobal naskládáte si do něj na co máte chuť - my dáváme plátky brambor, kolečka cibule, troška oleje, koření, sůl někdy i slaninu. Zabalíte pečlivě alobalem do balíčku a pozvolna pečete =)

Pizza
- čím dál populárnější je dělat pizzu na grilu. A vlastně proč ne, já třeba v našem grilu dosáhnu vyšších teplot než v troubě.

Maso, maso, masíčko...

Jaké maso si mám vybrat?

Na grilování se hodí minutkové maso. Jestli libové nebo tučné už je na vás, u libového budu kapat méně tuku na uhlí, ale zase bude šťavnaté. U vepřového masa rozhodně taková krkovička bude stokrát šťavnatější než libová kotletka. Z kuřecího budou nejlepší stehna a křídla, který budou nejvíc šťavnatá. 

Připravte si k ruce lahev s vodou s propíchaným víčkem na hašení případných plamínků.

Jak krájet tlusté plátky?

Záleží na tom, jaké maso používáte. Pokud je steak hovězí, měl by mít ideálně 2 - 3 cm. Pokud vepřový či kuřecí nebo z jiného masa, tak minimálně 1 - 2 cm maximálně. Konkrétně u kuřecího masa, které není vůbec tučné, se hodí opravdu slabé plátky, aby nebylo vysušené.

Napatláte marinádu na maso těsně před grilováním a tím to hasne? CHYBA! 

I při verzi, že grilování je aktuálním nápadem, tak maso hned po příchodu domu naložte, než připravíte ostatní věci, tak si alespoň hodinku dáchne. 
Když je grilování plánované, jakože většinou bývá, tam maso naložte den předem, tedy na 24 HODIN. Jedině tak bude mít možnost do sebe natáhnout všechny chutě, které jste mu do lázně poskytli.

Kdy vyndat maso z ledničky?

Ideálně 3 - 2 hodiny před samotným grilováním. Minimum je alespoň ta 1 hodina. Pokud jde maso z lednice hned na gril, tak utrpí tzv. teplotní šok. Maso vyndáme dříve z lednice se budeme lépe a rovnoměrněji propékat. Je to jako, když ohříváte např. polévku nebo omáčku, kterou jste vyndali z lednice v mikrovlnce. Na povrchu je horká a uvnitř stále studená. Takto je to i s masem, nahoře se spálí a uvnitř se neprohřeje
Pokud děláte rybu, tak tu naopak nechte v lednici do poslední chvíle.

Pořádně rozpalte gril!

Gril potřebuje čas! Pokud vše uděláte jak se má a nakonec prsknete maso na pořádně nerozpálený gril, tak je předchozí práce o ničem. Briketám a uhlí rozpálení trvá, ale o to déle vám udrží stabilní teplo. Ideálně by se mělo čekat až 40 min, dokud briketám "nezbělá" povrch. Teplota na mřížce by se měla pohybovat od 250°C výše. Nezapomeňte také očistit mřížku a před vložením masa či něčeho jiného mřížku potřít ideálně kůží z bůčku nebo prostě namastit.

Jak vysoko s masem?

Jak s kterým. Je důležité maso nevystavit až přílišnému žáru, jinak se nám na povrchu spálí a uvnitř bude studené. Kuřecí paličky a křídla pokládám výše než steaky, aby měly čas se propéct, rybu dáme na speciální grilovací tácek.

Jak a čím potírat maso?

Masíčko můžete marinádou, ve které si hovělo, potírat i na grilu, obzvláště pak kuřecí paličky a křidélka. Jednoduše lze klasickou mašlovačkou, ale pokud jste měli třeba bylinkovou marinádu, tak je dobré, když větvičky použité bylinky svážete k sobě a používáte místo mašlovačky. Pokud nemáte možnost polohovat rošt, tak při dělání větších kousků masa např. u paliček, nahrňte brikety do stran a maso dejte na střed, bude se dělat pomaleji.

Od dodělání na talíř

  • nikdy do masa nepíchejte při otáčení nebo vyndavání vidličkou, vytekla by šťáva
  • kuřecí paličky pečte okolo 35minut, kuřecí, vepřové, hovězí a další plátky pečte 5 - 10 min podle tloušťky plátku, pstruhy max 15 minut, ostatní ryby cca 12 minut, kuřecí prsa cca 12 minut
  • maso nechte po vyndání chvilku 5 minut odpočinout, uvolní v sobě šťávu a ta se rozlije v mase a ne vám hned na talíř
  • Maso osolte těsně před nebo až po grilování


Rada na závěr? Vše si důkladně naplánujte, od naložení, přes včasné vyndání, rozpálení grilu až po správné ugrilování. Přeji vám mnoho pohodových dnů a večerů strávených okolo grilu ať už s rodinou, přeji dobrou chuť.

PS: I když budete mít maso jako podrážku a ze zeleniny uhlíky, tak hlavně, že vás to baví a máte z toho radost. =)