Pečený i nepečený. To je tak, když se nemůžete rozhodnout, který dřív. Proč ho tedy takhle hezky nenakombinovat.
Ingredience:
150g máslových sušenek
50g másla
250g mascarpone
250g tvarohu
(měkkého ve vaničce)
125g moučkového cukru
kůra a šťáva z jedné limetky
3 vejce
250g mascarpone
350g jahod
moučkového cukr
(dle chuti, 3PL)
2 lž vanilkového extraktu
2 lž jedlé želatiny v prášku
trochu horké vody
2 lž jedlé želatiny v prášku
trochu horké vody
Na dozdobení:
celé jahody
lístky máty nebo meduňky
Postup:
Nejdříve si dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a začneme sušenkovým korpusem.
1. Sušenky rozdrtíme buď válečkem nebo v mixéru.
2. Máslo rozpustíme a smícháme se sušenkami.
3. Na dno formy natlačíme lžící sušenkový základ a dáme do ledničky.
Pokračujeme pečenou vrstvou. Rozehřejeme troubu na 175°C a vložíme na její dno pekáč s vodou, abychom měli v troubě vlhko.
4. Mascarpone vyšleháme s cukrem, tvarohem, šťávou a kůrou z limetky.
5. Po jednom přidáváme vajíčka, vždy jedno zašleháme a přidáme další.
6. Vše nalijeme na sušenkový základ a pečeme 15 min na 175°C.
7. Snížíme teplotu na 120°C a pečeme ještě 30 min.
Pečený cheesecake necháme dobře vychladit minimálně 4 hodiny. Proto začneme dělat cheesecake ráno nebo den předem.
8. Mascarpone promícháme s cukrem a extraktem.
9. Přisypeme jahody, které rozmačkáme vidličkou a promícháme. Uložíme do ledničky, dokud nám nevychladne pečená vrstva dortu.
10. Před nalitím jahodové vrstvy na dort práškovou želatinu rozpustíme v trošce horké vody.
Používám ten velký sáček práškové želatiny z Lidlu. Na tohle množství 2 lž stačily.
11. Po lžících k želatině zamícháváme jahodovou směs.
12. Jahodovou vrstvu natřeme na pečenou část dortu a znovu dáme chladit.
Dort chladíme minimálně další 3 hodiny. Dozdobíme celými jahůdkami a případně lístky máty či meduňky.