středa 18. června 2014

Cheesecake {pečeně nepečený} s jahodami



Pečený i nepečený. To je tak, když se nemůžete rozhodnout, který dřív. Proč ho tedy takhle hezky nenakombinovat.
Sousedka mě hezky zásobuje jahůdkama, vždy mi podstrčí nějakou mističku přes zeď. Zpracovávám je, jak se dá, ale chtěla jsem taky sama pro sebe zkusit něco nového. Na cheesecake se chystám už pěkně dlouho, ale vždy jsem měla zásadu ho dělat z Philadelphie. Ale já za to ty prachy prostě nedám. Kdo si chce mascarpone a tvaroh nahradit Philadephii, tak prosím, ale nám to chutná takhle. 

Ingredience:

150g máslových sušenek
50g másla

250g mascarpone
250g tvarohu
(měkkého ve vaničce)
125g moučkového cukru
kůra a šťáva z jedné limetky
3 vejce

250g mascarpone
350g jahod
moučkového cukr
(dle chuti, 3PL)
2 lž vanilkového extraktu
2 lž jedlé želatiny v prášku
trochu horké vody

Na dozdobení:
celé jahody
lístky máty nebo meduňky

Postup:


Nejdříve si dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a začneme sušenkovým korpusem.

1. Sušenky rozdrtíme buď válečkem nebo v mixéru.

2. Máslo rozpustíme a smícháme se sušenkami.

3. Na dno formy natlačíme lžící sušenkový základ a dáme do ledničky.




































Pokračujeme pečenou vrstvou. Rozehřejeme troubu na 175°C a vložíme na její dno pekáč s vodou, abychom měli v troubě vlhko.

4. Mascarpone vyšleháme s cukrem, tvarohem, šťávou a kůrou z limetky.

5. Po jednom přidáváme vajíčka, vždy jedno zašleháme a přidáme další.

6. Vše nalijeme na sušenkový základ a pečeme 15 min na 175°C.

7. Snížíme teplotu na 120°C a pečeme ještě 30 min. 




































Pečený cheesecake necháme dobře vychladit minimálně 4 hodiny. Proto začneme dělat cheesecake ráno nebo den předem. 

8. Mascarpone promícháme s cukrem a extraktem. 

9. Přisypeme jahody, které rozmačkáme vidličkou a promícháme. Uložíme do ledničky, dokud nám nevychladne pečená vrstva dortu.





































10. Před nalitím jahodové vrstvy na dort práškovou želatinu rozpustíme v trošce horké vody.


Používám ten velký sáček práškové želatiny z Lidlu. Na tohle množství 2 lž stačily.

11. Po lžících k želatině zamícháváme jahodovou směs.


12. Jahodovou vrstvu natřeme na pečenou část dortu a znovu dáme chladit.

Dort chladíme minimálně další 3 hodiny. Dozdobíme celými jahůdkami a případně lístky máty či meduňky.