čtvrtek 12. března 2015

{indická placka} Indický chléb Naan



Indické chlebové placky Naan nejsou cizí žádnému zastánci indické kuchyně. I když si osobně v indických restaurací raději dávám jako přílohu rýži, tak jsem ani na tyhle skvělé placky nezapomněla. Rýži si doma děláme docela často, tak už to opravdu chtělo změnu. Na přípravě placek ani na následném pečení není vůbec nic složitého a jsou hotové hned. Hlavně, potřebné ingredience má jistě každý doma.

Tyto placky se nemusí podávat jen jako příloha, ale pochutnáte si i na samotných či plněných. Každá placka se po upečení potírá rozpuštěným máslem, i když se jedná jen o ty přílohové. Když do másla rozetřete kousek česneku, tak se hned jejich chuť posune někam dál a už je ujídám i samotné. O plněných ani nemluvím. Dnes se však vrhneme na ty přílohové.Však nebojte, plněné se tu jistě také objeví.

Ingredience:
(na 6 přílohových placek)

250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
(lze použít i 500g hladké mouky)
250 mléka
1 vajíčko
1 vrchovatá lžička soli
1 vrchovatá lžička cukru

50g másla

Postup:



Ještě než na placky vůbec pomyslíte byste měli rozfajrovat troubu stejně jako u pizzy na co nejvíc. U nás tedy 250°C.

1. Mouky smícháme se solí a cukrem.

Nemusíte nutně používat dvě mouky, mě k tomu spíše donutily okolnosti, že doma bylo už jen 250g hladké mouky. Ale i v kombinaci s polohrubou v tom není žádný probLém.

2. K mouce přilijeme mléko a přidáme vajíčko.

3. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké nelepivé těsto.

4. Těsto rozdělíme na přibližně 6 stejně velkých bochánků.

5. Z každého bochánku rukou vytvarujeme tenkou placku a je jedno zda kulatou nebo šišatou.




Placky budete v troubě dělat na dvakrát nebo na třikrát, tak si zatím zbyvající bochánky či placky zabalte do folie, aby vám neoschly.

6. Placky pečeme v rozpálené troubě na 250°C přibližně 7 minut.

7. Rozpustíme na plotýnce máslo.


Jak poznáte, že jsou hotové? Placka se na některých místech nafoukne a zhnědne.

8. Hotovou placku přendáme na talířek a důkladně potřeme rozpuštěným máslem.


Placky vrstvíme na sebe a její horní stranu potíráme máslem. Spodní strana se opatlá od předchozí placky. Díky tomu, že placky skladujeme do podávání takhle na sobě, tak se udrží déle teplé a neosychají.


Před podáváním jednotlivé placky nakrájíme na kousky. Na jaké, to už nechám zcela na vás.

Dobrou chuť