úterý 10. března 2015

{kuře po myslivecku} pollo alla cacciatore



Cacciatore znamená v italštině "lovec". Pokud tedy název alla cacciatore vysvětlím v našem kulinářském světě, tak pokrm musí obsahovat rajčata, cibuli a bylinky. Dalšími nejčastějšími ingrediencemi je paprika a víno. Co si dál přidáte do pokrmu už je na vaší chuti. I víno se používá rozdílné na jihu Itálie červené, zatímco na severu Itálie bílé. Nejčastěji se takto připravuje kuře (pollo alla cacciatore) nebo králík (coniglio alla cacciatore).

Jak už jste si mohli všimnou, tak se jedná o italské jídlo. Tento pokrm se připravoval převážně v den, kdy se vyjíždělo na lov. Ono po takové honbě za divokou zvěří často vyhládne. Tohle jídlo se dá navařit opravdu ve velkém, omezeni jste pouze objemem toho největšího hrnce. Náročnost se počtem porcí nemění. 

Receptů je nespočet, ten přidává to, ten zas tamto. Ten lije bílé víno, ten červené. Jeden to dá následně péct do trouby, druhý to dusí na plotně. Jako speciální kategorii bych vyzdvihla přidání Mascarpone, což podle mě už hodně zamíchá s výsledkem. Verzi s Mascarpone a ještě k tomu pečenou v troubě mám vyzkoušenou také, dnes je však řada na tuto dušenou verzi.

Já si pro dnešek připravila kuře a červené víno. Základní suroviny jako rajčata, cibuli a bylinky také. Jako hlavní a jedinou čerstvou bylinku jsem použila rozmarýn. Přílohou nám posloužila rýže. 

Ingredience
(pro dva hladovce nebo 4 normální lidi)

4 kuřecí čtvrtky
2 dcl červeného vína
3 větvičky čerstvého rozmarýnu
(s bylinkami je to o chuti a kreativitě, určitě bych však použila bylinky čerstvé)
2 bobkové listy
1 velká cibule
1 1/2 obří mrkve
1/4 malého celeru
(lze použít i řapíkatý celer 2-3 stonky, já mám doma celer jako fotbalovej míč, tak v odhadu je to 1:3 ohledně mrkve)
3 stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat (400ml)
(opravdu se těším na léto a na masitá rudá rajčátka, teď raději sáhnu po plechovce)
sůl, pepř, chilli
případně cukr
voda

Možné přílohy:
rýže, široké nudle, bageta ve výsledku spíše záleží na chuti, viděla jsem tento pokrm i s vařeným bramborem, kuskusem...

Postup:


Je potřeba si vše předem připravit, protože skládání do pánve či pekáčku už je pak rychlovka.

1. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek jen oloupeme a mrkev s celer nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Rozpálíme si pánev s trochou oleje a opečeme kuře ze všech stran.

3. Kuře vyndáme z pánve a přihodíme cibulku. Když začne hnědnout, tak i mrkev s celerem. Vše pár minut opékáme.




















4. Na opečený zeleninový základ naskládáme zpátky kuře, přidáme česnek, zalijeme rajčaty, vínem a dolijeme vodou tak, aby kuře bylo téměř ponořené.

5. Osolíme, opepříme a přidáme chilli.




Chilli si přidají pouze milovníci pikantního jídla. S tím solením to na začátku nepřehánějte. Tekutina se bude vařením odpařovat. Mohlo by to na konci být přesolené. Vždy na začátku všeho s mírou a pak dochutit.

6. Přiklopíme pokličkou, stáhneme plotýnku na polovinu a dusíme zhruba hodinku.

7. Po hodině sundáme pokličku a nechám bez ní ještě tak půl hodiny probublávat.


Pokud děláme ke kuřeti rýži, tak se právě vrhneme na její přípravu.

8. Ze základu jsem vyndala kuře, bobkové listy, česnek a zbylé větvičky od rozmarýnu.




Zeleninu můžete promixovat, ale já to jen trochu proňahňala vidličkou.

9. Zeleninu ochutnáme a dochutíme. Já jsem i trochu docukrovala.

A můžeme servírovat. S čím? Tak to je zcela na vás. Sama se neumím rozhodnout pro jednu nejlepší přílohu, záleží na aktuální chuti. 

Když seřadím přílohy dle časové náročnosti. Tak je jasné, že s bagetou (pokud si ji nepečete sami) budete mít nejméně práce, následuje kuskus a těstoviny (opět pokud je neděláte doma), rýže a nakonec brambory. U brambor je to diskutabilní, záleží na velikosti.
Tak, či onak. Máte možnost tohle jídlo pokaždé udělat jinak, i když vlastně stejně.


Dobrou chuť 
 V.