pondělí 30. ledna 2017

Bramborový knedlík...NOK!



„Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté. Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.“



Postup:


Den předem, než budeme dělat knedlíky, tak si uvaříme brambory. Brambory vaříme ve slupce a v hodně osolené vodě.

Ještě, než začnete loupat brambory, tak dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu. Pamatujte, že vždy čeká voda na knedlíky, nikdy ne naopak. Bramborové těsto časem řídne!

1. Oloupeme uvařené brambory a nastrouháme.

Pokud máte to šikovné lisovátko na brambory (podobný lisu na česnek, ale o dost větší), tak máte vyhráno. Já si ho nedávno rozbila...

2. K bramborám přidáme vajíčka, krupičku s moukou, sůl a začněte propracovávat. Nejdřív vařečkou a později rukou. 

Pokud je těsto moc řídké, tak přisypte mouku nebo krupičku.
Já bramborové a všeobecně všechny knedlíky raději dělám ve tvaru noku. :D Takže u nás vedou hlavně koule nebo šišky. 

3. Bramborové "noky" dělám o velikosti...a teď nevím čeho, něco mezi tenisákem a pingpongáčem...

4. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme cca 15 minut.

5. Hotové knedlíky vyndaváme na tác a propíchneme vidličkou. 

Než budete skládat knedlíky na sebe, tak je nechte zchladnout. Když byste hned dávali všechny knedlíky do mísy, tak se vám z toho stane jeden velkej knedlík...NOK....KNEDLÍK....NOK!
Podávejte s čím je libo - gulášem, špenátem a pečínkou nebo cibulkou se zelím.
Dobrou chuť
Vaše Dulča