pondělí 3. dubna 2017

{domácí} pita chleba



Samozřejmě bych ráda jako titulek napsala, že je to ten nejlepší a nejúžasnější domácí pita chleba na světě. Ale samochvála přeci smrdí...
Kdo nezná pita chleba, tak je to taková boží pečivová kapsička, kam schováte plno dobrot a nikde vám nic nepadá. Člověk, který tohle vymyslel byl génius a já se do téhle dokonalosti zamilovala. Hlavou se mi honí desítky kombinací, co vše by tam šlo dát. Dokonce i sladké varianty.



Postup:

1. Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme lžičku cukru a upatláme (nejlépe lžičkou) tekuté těstíčko.

2. Zalijeme částí vlažné vody, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek.

3. Přilijeme zbytek vody, přidáme olej a po částech přisypáváme mouku smíchanou se solí.

4. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které nesmí lepit.

Těsta necháme přikryté kynout na teplém místě 45 minut. Po 45 minutách rozpálíme troubu na alespoň 220°C. Já rozpálila na 230°C horkovzduch + horní ohřev.

5. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 stejné dílky a z každého z nich vyválíme na pomoučněném válu placku o průměru cca 16 cm.



Každou placku dáme na svůj vlastní pečící papír a necháme přikryté ještě 15 minut nakynout.

6. Placky pečeme v troubě samostatně cca 8 minut.

Po vytažení placku na boku ihned nařízneme a "splácneme", abychom vytlačili přebytečný horký vzduch. POZOR na horkou páru.


7. Upečené a naříznuté placky skládáme do mísy, kterou máme vystlanou utěrkou a uchováváme přikryté dokud se nedopečou všechny.

V míse pod utěrkou je necháme vychladnout, kdybychom je nechali chladnout pouze na vzduchu, tak by byl chléb až příliš křehký a rozpadal se. Řekněme, že přikrytý chleba jakoby "navlhne" a je vláčný a poddajný pro další spolupráci.

Zatím, co chleby chladnou, tak si můžeme připravit náplně pro finální servírování. Je na každém, čím naplní svůj pita chléb.


Tak ať se vám daří a pochutnáte si stejně jako my.
Dobrou chuť
Vaše Dulča