Ach! Nevím, jak jinak bych začala tento recept. Protože jakmile si vzpomenu na TU chuť, tak se mi zjeví úsměv na tváři a mám zasněný výraz. Dříve bych krkovici nestrčila do úst. I když je pravda, že to tak mám stále. Musím si ji připravit sama. V podobě klasického řízku ji vážně nemusím a sama ji ani tak nedělám. Krkovičku dávám buď na gril a nebo pak na nějaké delší či dlouhé pečení v celku.
Dnes si upečeme krkovičku v celku, ale předem si ji ještě na 24 hodin naložíme do nálevu.
Postup:
1. den
Jako první si připravíme nálev a pracujeme tedy s ingrediencemi na nálev.
1. Do vody přidáme cukr a sůl. Přivedeme k varu.
2. Vaříme a mícháme dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí.
3. Odstavíme z ohně a přidáme zbývající ingredience.
Nálev nám musí zcela vychladnout. Abychom si horkou vodou maso nepředvařili.
Zatím, co nám chladne nálev, tak připravíme maso.
1. Maso několikrát propíchneme kovovou jehlou.
Stačí takové to udělátko na špízy nebo si poraďte i jinak.
2. Důkladně vmasírujeme sůl a stáhneme kuchyňským provázkem do úhledného válečku.
3. Maso vložíme do pekáčku a přilijeme vychladlým lákem.
4. Uložíme do lednice na 24 hodin, když si poleží nějakou tu hoďku déle, tak mu to neuškodí.
2. den
Příprava:
1. Vyndejte krkovici z nálevu a důkladně ji ze všech stran osušte.
Troubu předehřejte na 180 °C.
3. Směsí s olejem důkladně pomazlíme celou krkovičku.
Pečení:
1. Krkovici pečeme na 180°C 45 minut.
2. Teplotu snížíme na 160 °C, pekáč přiklopíme a necháme krkovičku saunovat 3 - 4 hodiny.
3. Nakonec pekáč odklopíme, dijonskou hořčici smícháme se zbytkem ochucené soli a potřeme opět celou krkovičku.
Tak co vy? Pochutnali jste si? My velmi. Tato příprava krkovičky je vhodná i na mnohem větší množství a skvěle se hodí pro případnou oslavu s rodinou či kamarády. Krkovička se může podávat, jak teplá, tak i za studena.
Přeji dobrou chuť
Vaše Dulča