úterý 9. května 2017

{božský} Caffe Latte's Turtle Cake



Jako každý rok v září máme velkou rodinnou oslavu maminčiných narozenin. Jsou to jediné narozeniny, kdy se sjedeme vážně skoro všichni. Nad ohněm se točí čuník (spíš jeho části) a já vždy plánuju, co péct.
Jak jsem k tomuto dortu přišla? Maminka má ráda a sbírá želvičky, tak jsem hledala inspiraci v želvých dortech. U nás doma si nikdo moc nepotrpí na potahované dorty. Takže želva, co vypadá jako želva nepřipadá v úvahu. Nakonec mé trápení vyřešil tento dort. Jelikož v něm není žádný krém, tak nebude muset být v lednici. Čokoláda s karamelem to venku na konci září přežijí.





Tento želví dort neboli Turtle Cake vznikl v Caffe Latte v roce 1985. Pokud byste někdo chtěl zajet na originál, tak musíte do Saint Paul v Minessotě.  Je známý svou božskou vláčností a úžasným spojením chutí. Korpus v tomto případě hraje hlavní roli. Nebyla by však hlavní role bez těch menších, neméně důležitých. Čokoláda, karamel a pekanové ořechy dotváří tuto božskou hru chutí.

Kulturní vsuvka - dort si našel své místo na fotkách až při tatínkově oslavě v únoru. Byla jsem posera a na maminky oslavu z něj tenkrát udělala jen druhé patro dortu, kdyby náhodou nechutnal. Ale tohle nejde nemilovat.

Dort bychom měli péct ve třech formách o průměru 23 cm, ale asi málokdo máme doma 3 formy. Takže nezbývá nic jiného, než péci postupně nebo si formy popůjčovat. S cukrem je to taky zajímavé, v prvním receptu bylo 1 a 3/4 hrnku, už to mi přišlo moc. Poté jsem dokonce našla i 2 a 3/4 hrnku. V tomhle jsou ty zahraniční recepty šílený. :D

Prosím nenahrazujte kávu vodou nebo čímkoliv jiným. Káva v dortu vyšvihne chuť čokolády do nebeských výšin. To raději nedělejte tento dort vůbec.

Ingredience:

A rich, very fudgy cake mix  (or recipe)
A thick, fudgy frosting
A thick caramel sauce or frosting
Pecans (for garnish)

Ne :D teď vážně. Tohle mě ovšem dokáže pobavit na zahraničních stránkách, když člověk shání recepty, fotky luxusní a ingredience? Škoda mluvit. :D



Forma: 23 cm
1 vejce
1 hrnek podmáslí
2/3 hrnku oleje
2 hrnky hladké mouky
1 1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku kakaa
1 PL jedlé sody
1 lž soli
1 hrnek čerstvě uvařené horké kávy

Čokoládová poleva:
1 hrnek cukru
1/2 hrnku mléka
6 PL másla na malé kousky
2 hrnky nalámané hořké čokolády
1 - 2 PL čerstvě uvařené horké kávy

3/4 hrnku karamelového topingu

1  hrnek drcených pekanových ořechů
1/2 hrnku celých pekanových ořechů


Postup:

Dno pečící formy vyložíme pečícím papírem. Celou formu vymažeme máslem a vysypeme kakaem.

PEČENÍ KORPUSU

1. Ve velké míse vyšleháme vajíčko s podmáslím a olejem.

2. V jiné míse smícháme mouku, jedlou sodu, cukr, kakao a sůl.

3. Tyto dvě směsi důkladně propojíme.

4. Nakonec vmícháme horkou kávu.

5. Jednotlivé korpusy pečeme na 175°C okolo 25 - 30 minut, testujeme špejlí.

Korpusy si musí nějakou dobu odpočinout, což u mě nebyl problém, když mám jen jednu formu.

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

1. Mléko s cukrem smícháme v kastrůlku a přidáme máslo.

2. Společně přivedeme k varu a následně odstavíme z plotny.

3. Do mléka přidáme čokoládu a mícháme, dokud se zcela nerozpustí.

Pokud je poleva moc hustá nebo hrudkovitá tak můžeme přidat lžíci nebo dvě kávy.

SESTAVENÍ DORTU




1. První korpus potřeme třetinou čokoládové polevy, posypeme polovinou drcených ořechů a polijeme čtvrtkou hrnku karamelového topingu.

2. Přiklopíme druhým korpusem a postup opakujeme.

3. Poslední třetí korpus pomažeme zbytkem čokoládové polevy, ozdobíme celými pekanovými ořechy a dozdobíme karamelem.




Prostě a jednoduše božííí!