Jako každý rok v září máme velkou rodinnou oslavu maminčiných narozenin. Jsou to jediné narozeniny, kdy se sjedeme vážně skoro všichni. Nad ohněm se točí čuník (spíš jeho části) a já vždy plánuju, co péct.
Jak jsem k tomuto dortu přišla? Maminka má ráda a sbírá želvičky, tak jsem hledala inspiraci v želvých dortech. U nás doma si nikdo moc nepotrpí na potahované dorty. Takže želva, co vypadá jako želva nepřipadá v úvahu. Nakonec mé trápení vyřešil tento dort. Jelikož v něm není žádný krém, tak nebude muset být v lednici. Čokoláda s karamelem to venku na konci září přežijí.
Tento želví dort neboli Turtle Cake vznikl v Caffe Latte v roce 1985. Pokud byste někdo chtěl zajet na originál, tak musíte do Saint Paul v Minessotě. Je známý svou božskou vláčností a úžasným spojením chutí. Korpus v tomto případě hraje hlavní roli. Nebyla by však hlavní role bez těch menších, neméně důležitých. Čokoláda, karamel a pekanové ořechy dotváří tuto božskou hru chutí.
Kulturní vsuvka - dort si našel své místo na fotkách až při tatínkově oslavě v únoru. Byla jsem posera a na maminky oslavu z něj tenkrát udělala jen druhé patro dortu, kdyby náhodou nechutnal. Ale tohle nejde nemilovat.
Kulturní vsuvka - dort si našel své místo na fotkách až při tatínkově oslavě v únoru. Byla jsem posera a na maminky oslavu z něj tenkrát udělala jen druhé patro dortu, kdyby náhodou nechutnal. Ale tohle nejde nemilovat.
Dort bychom měli péct ve třech formách o průměru 23 cm, ale asi málokdo máme doma 3 formy. Takže nezbývá nic jiného, než péci postupně nebo si formy popůjčovat. S cukrem je to taky zajímavé, v prvním receptu bylo 1 a 3/4 hrnku, už to mi přišlo moc. Poté jsem dokonce našla i 2 a 3/4 hrnku. V tomhle jsou ty zahraniční recepty šílený. :D
Prosím nenahrazujte kávu vodou nebo čímkoliv jiným. Káva v dortu vyšvihne chuť čokolády do nebeských výšin. To raději nedělejte tento dort vůbec.
Ingredience:
A rich, very fudgy cake mix (or recipe)
A thick, fudgy frosting
A thick caramel sauce or frosting
Pecans (for garnish)
A rich, very fudgy cake mix (or recipe)
A thick, fudgy frosting
A thick caramel sauce or frosting
Pecans (for garnish)
Ne :D teď vážně. Tohle mě ovšem dokáže pobavit na zahraničních stránkách, když člověk shání recepty, fotky luxusní a ingredience? Škoda mluvit. :D
Forma: 23 cm
1 vejce
1 hrnek podmáslí
2/3 hrnku oleje
2 hrnky hladké mouky
1 1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku kakaa
1 PL jedlé sody
1 lž soli
1 hrnek čerstvě uvařené horké kávy
Čokoládová poleva:
1 hrnek cukru
1/2 hrnku mléka
6 PL másla na malé kousky
2 hrnky nalámané hořké čokolády
1 - 2 PL čerstvě uvařené horké kávy
3/4 hrnku karamelového topingu
1 hrnek drcených pekanových ořechů
1/2 hrnku celých pekanových ořechů
Postup:
Dno pečící formy vyložíme pečícím papírem. Celou formu vymažeme máslem a vysypeme kakaem.
PEČENÍ KORPUSU
1. Ve velké míse vyšleháme vajíčko s podmáslím a olejem.
2. V jiné míse smícháme mouku, jedlou sodu, cukr, kakao a sůl.
3. Tyto dvě směsi důkladně propojíme.
4. Nakonec vmícháme horkou kávu.
5. Jednotlivé korpusy pečeme na 175°C okolo 25 - 30 minut, testujeme špejlí.
Korpusy si musí nějakou dobu odpočinout, což u mě nebyl problém, když mám jen jednu formu.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
1. Mléko s cukrem smícháme v kastrůlku a přidáme máslo.
2. Společně přivedeme k varu a následně odstavíme z plotny.
3. Do mléka přidáme čokoládu a mícháme, dokud se zcela nerozpustí.
Pokud je poleva moc hustá nebo hrudkovitá tak můžeme přidat lžíci nebo dvě kávy.
1. První korpus potřeme třetinou čokoládové polevy, posypeme polovinou drcených ořechů a polijeme čtvrtkou hrnku karamelového topingu.
2. Přiklopíme druhým korpusem a postup opakujeme.
3. Poslední třetí korpus pomažeme zbytkem čokoládové polevy, ozdobíme celými pekanovými ořechy a dozdobíme karamelem.
Prostě a jednoduše božííí!