Dámy a pánové nebudu vás dlouho napínat, tohle je prostě boží! Skvělá věr pro všechny, kdo miluji houby a mají dost smaženic, řízků, ale přitom by chtěli ochutnat něco, kde by houby byly hvězdou.
Pak je tento recept právě pro vás. Ve společnosti karamelizované cibule a lahodné polenty ochucené parmezánem je to skvělou kombinací chutí. Skvělé finger food a když si k tomu ještě pořídite tyhle lodičky, tak jistě uděláte dojem. Lze podávat teplé i studené, jako předkrm, na oslavu nebo na večerní zobání ke skleničce dobrého vína. Houby jsem použila krémové žampiony z Lidlu (samozřejmě České), ale jistě se k tomuto receptu vrátím i s nějakými hříbky. Na přípravu určitě používejte pevnější houby, babky, bedly apod. se na tento recept příliš nehodí.
Ingredience:
2 hrnky zeleninového vývaru
1/2 hrnku instantní polenty
1/3 hrnku parmezánu
1 lžíce másla
1 lžička soli
2 cibule
1 lžíce balsamikového octa
1 lžíce cukru
2 lžičky olivového oleje
sůl
250g hub
1 lžička rozmarýnu
3 lžíce vína
2 lžičky olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl
Postup:
1. Přivedeme k varu zeleninový vývar se lžící másla. Přisypeme polentu a mícháme, dokud není polenta hustá a krémová. Trvá to přibližně 10 minut.
2. Sundáme z plotýnky a zamícháme parmezán. Polentu nalijeme do pekáčku, rovnoměrně rozprostřeme a necháme minimálně 20 minut stát.
Teď je potřeba, aby polenta zatuhla a dala se krájet. Mezitím si připravíme karamelizovanou cibuli.
3. Cibuli nakrájíme na slabé proužky a dáme na pánev s olivovým olejem. Opékáme na mírném ohni.
5. Houby opečeme na olivovém oleji, osolíme a opepříme. Po 10 minutách přidáme česnek a opékáme 2 minuty.
6. Přilijeme víno a přidáme čerstvý posekaný rozmarýn. Vaříme 10 minut.
7. Vychladlou plentu nakrájíme na čtverečky.
Polentové čtverečky můžeme obalit v mouce nebo neuvařené polentě, získáme tím větší křupavost čtverečků.
8. Čtverečky opečeme na pánvi s olejem do křupava, přibližně 2-3 minuty z každé strany.
Servírujeme:
Na každý opečený čtvereček polenty dáme karamelizovanou cibuli a navrch opečené houby.