Můj nejoblíbenější světlý korpus. Nadýchaný, žádná dusivka a to je pro mě u dortů to hlavní. Ať už se rozhodnete pro světlou klasiku nebo některou z variací, tak určitě neprohloupíte. Variace jednotlivých korpusů naleznete na konci receptu.
Ingredience:
Ingredience:
4 šťastná vejce
250g cukru krupice
300g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
100g horké vody
100g oleje
špetka soli
Postup:
1. Žloutky ušleháme s polovinou cukru do pěny a pomalu za stálého šlehání přiléváme horkou vodu.
2. Přilijeme olej, přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Z bílků a špetky soli začneme šlehat sníh, po chvilce přisypeme cukr a šleháme do tuha. Šlehání bílků vážně nepodceňte.
4. Sníh ručně vmícháme do těsta.
5. Těsto rozdělíme do 2 dortových forem o průměru 20 cm.
6. Dort pečeme ve vyhřáté troubě na 165°C (horní a dolní ohřev) cca 50 minut. Zda máme korpus upečený poznáme zapíchnutím dřevěné špejle doprostřed korpus. Pokud vytáhneme špejli suchou, tak máme hotovo.
6. Dort pečeme ve vyhřáté troubě na 165°C (horní a dolní ohřev) cca 50 minut. Zda máme korpus upečený poznáme zapíchnutím dřevěné špejle doprostřed korpus. Pokud vytáhneme špejli suchou, tak máme hotovo.
Variace světlého korpusu:
- kakaový - 50g mouky nahradíme kakaem
- kokosový - 50g mouyk nahradíme kokosem a vodu kokosovým mlékem nebo vodou
- skořicový - přidáme 2 lžičky skořice k mouce a prášek do pečiva nahradíme práškem do perníku
- kávový - vodu nahradíme uvařenou kávou a přidáme 2 lžičky mleté kávy k mouce
- ořechový - 50g mouky nahradíme mletými ořechy
Tento korpus je neskutečně variabilní, při přidání sypký surovin uberte z mouky nebo vodu nahraďte jinou tekutinou.