Klasický kynutý houskový knedlík. Podle mě je nejtěžší částí na knedlíku jeho vaření, aby byl dostatečně uvařený nebo nebyl rozvařený. Ale jako u všeho, čím více knedlíků uvaříte, tím lépe to budete mít v oku a vždy se vám podaří.
Ingredience:
1kg hrubé nebo polohrubé mouky (nebo půl na půl)
asi tak 1lž soli
1/2 kostky droždí (21g)
1 vejce
500ml vlažného mléka
1 houska nebo rohlik (nejlépe den stará)
sádlo
sádlo
Postup:
1. Mouku smícháme ve velké míse se solí. Opravdu promíchejte, aby droždí hned nedostalo prdu od soli.
2. Uděláme menší důlek a do něj rozdrobíme droždí.
3. Zalijeme mlékem, přidáme vajíčko a chvilku necháme stát.
4. Těsto začneme propracovávat a až když těsto drží pospolu, tak přidáme housku.
5. Housku už jen lehce vpracujeme do těsta, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 30min kynout.
Po 30ti minutách.
6. Těsto si vyklopíme na vál, rozdělíme na 4 kusy (protože nemám tak velký hrnec) které rukou propracujeme.
7. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě tak 10-15min zrát.
Po 10-15ti minutách si dáme vařit vodu, do které dáme 2,5PL soli. Ano opravdu důkladně osolte.
8. Z každého kousku ukoulíme kouli, ze které uděláme váleček, který necháme 10minut pod utěrkou odpočívat.
9. Všechny 4 válečky do hrnce s vařící se vodou, nebo dělejte na dvakrát, a vaříme. Já tyhle, co vidíte vařila nějakých 25 minut. V půlce doby vaření knedlíky otočíme.
Knedlíky lze udělat delší a hubenější, to pak stačí cca 18min.
10. Knedlík po vytažení z vody důkladně propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára a knedlík se nesrazil.
Aby nám knedlíky neokoraly, tak je hned po vytažení poválíme v rozpuštěném sádle.