pátek 6. prosince 2013

Svíčková omáčka z králíka s kynutým houskovým knedlíkem








,,Furt králíka, každej den máme králíka, ani Piňďa to už nežere, viď Piňďo, že už taky nechceš králíka?" ,,Já ti dám Piňďu, to budeš koukat, a zvedni to hyml. Za takovýhleho pěknýho králika co by děti támhle v Africe dali, jen se podívej...v televizi...pořád to ukazujou, jakej tam mají hlad. Ale vy už nevíte samou roztažností, co byste do tý huby dali.."

Myslím, že je zbytečné tu rozebírat, co je a co není pravá svíčková. Nebudu tu ani rozepisovat z čeho je ta pravá a z čeho ta "levá". Vím, že moje babičky dělávaly svíčkovou ze srnčího a z další divoké zvěře. Svíčkovou mám zažitou jako omáčku a ne jako kus masa. Proto prosím věčné rejpaly, aby si ušetřili komentáře typu, že tohle není svíčková. 
Tak pojďme na to. Ráda dělám věci poctivě, i když v dnešní době si každý rád ušetří čas. Když na něco dostanu chuť nebo něco vaříme, tak většinou v ten den. Chtěla jsem si jednou zkusit maso na svíčkovou naložit na dlouhou dobu a tak se také stalo. Díky tomu, že máme plný mrazák masa z čunika, tak něco muselo ven a byl to králík od strejdy, který si lebedil v posledním šupliku. Už dlouho byla chuť na svíčkovou a proč ne zrovna z králíka.

Ingredience:


1 králík (ten můj 1500g bez hlavy)
3 střední mrkve
3 velké petržele
3/4 hlavy celeru 
200-300g slaniny v celku
sůl

Mořidlo nebo-li lák:
1l vody
2,5PL octa 8%
9 kuliček celého pepře
7 kuliček nového koření
4 bobkové listy
4 kuličky jalovce
1PL sušeného tymiánu

Dále:
1 cibule
250 - 500ml vody
250 - 500ml smetany
1PL hořčice
1PL brusinkové zavařeniny nebo švestkových povidel
sůl, cukr, sádlo, máslo, citronová šťáva
(jíška nebo mouka rozmíchaná v mléce)


Postup:


4 dny  až 1 týden předem

1. Králíka si naporcujeme a prošpikujeme klínky slaniny, kterou jsme předtím dali zmrazit, aby se s ní lépe pracovalo.

2. Ingredience na mořidlo si dáme do kastrůlku, přivedeme k varu a povaříme cca 5min. Necháme vychladnout.

3. Kořenovou zeleninu si nastrouháme na hrubém struhadle.

4. Do velkého hrnce (nejlépe který jde dát i do trouby) nasypeme polovinu kořenové zeleniny, přidáme naporcovaného osoleného králíka a zasypeme zbytkem zeleniny. Přihodíme i nakrájenou slaninu, která nám zbyla ze špikování.

5. Vše zalijeme vychladlým lákem, můžeme rukama promísit a dáme na 4 dny odpočívat do sklepa, samozřejmě přikryté pokličkou.

Králíka každý den chodíme kontrolovat a promíchat.

DEN D


1. Králíka vyndáme ze zeleniny a krátce orestujeme na rozpáleném sádle, aby se zatáhl.

2. Opečeného králíka vrátíme zpátky do zeleniny podlijeme vodou a pečeme v troubě přikryté na 180°C přibližně 3 hodiny.

O 3 hodiny později

3. Králíka opatrně vyndáme ze zeleniny, protože už se rozpadá a uložíme do remosky nebo hrnce a dáme někam čekat až přijde na řadu/talíř.

4. Do rozpáleného sádla, na kterém jsme opékali králíka, dáme 3 PL cukru a necháme lehce zkaramelizovat.

5. Přihodíme nakrájenou cibuli a po chvilce zeleninu i s výpekem ve které jsme dělali králíka.

6. Povaříme a rozmixujeme, poté ještě přepasírujeme přes síto nebo jen pasírujeme. Pokud nemáme koření v gáze nebo v chytrém sítku na koření, tak si zahrajeme kličkovanou s kořením.

7. Do omáčky přidáme hořčici, zavařeninu a smetanu (dle hustoty).

8. Dochucujeme solí, cukrem nebo lze ještě dokyselit citronovou šťávou (ale při naložení není potřeba).

9. Pokud je třeba zahustíme, provaříme a na závěr vložíme plátek másla.

Králíka s omáčkou podáváme s houskovým kynutým knedlíkem. A komu se povede svíčkovou výborně dochutit, tak klobouk dolů! 


Takže: ,,Má milovaná, nejmilovanější svíčková, máš u mě ještě jeden poslední pokus a vytáhnu na Tebe eso z rukávu. Pokud ani potom se nepovedeš a nepůjdeš dochutit podle mých představ, tak s Tebou končím. Jsi nevděčná na dochucení a pokud bych na Tebe musela použít nějaký fujtajbly, aby si chutnala tak, jak jsem zvyklá, tak to na Tebe kašlu."