sobota 19. dubna 2014

Velikonoční mazanec

Mazanec tak mazaný, že sám sebe půlku snědl, než se nechal vyfotit. :D


Víkend před Velikonocemi, tak co jiného snídat, než mazanec s máslem. Tahle kynutá dobrota stojí v obchodě čím dále víc a nakonec se dočkáte možná tak vzduchem nahnaného pečiva, které je jak papír.
I když popis receptu je dlouhý, tak se nejedná o nic složitého a během kynutí stihnete plno dalších věcí. Za tu chvilku hlídkování u trouby výsledek stojí. Tenhle zlaťoučký a voňavý bochánek udělá ráno radost nejednomu členu rodiny. Podle tradic se má mazanec péci na Boží hod, což je neděle, takže zítra s chutí do toho.


Ingredience:


Základ:

400g polohrubé mouky
100g moučkového cukru
200ml mléka
1/2 kostky droždí (21g)
75g másla
2 žloutky 
špetka soli

Něco navíc:

1PL vanilkového aroma
1PL nastrouhané citrusové kůry (1:1 pomerančová a citronová kůra)

Dovnitř:

4PL rozinek a rum na namočení

Navrch:

plátky mandlí na posypání
1 vejce na pomazání

Postup:


Rozinky si den předem nebo alespoň hodinu před kynutím těsta namočíme do rumu.

1. Zaděláme si kvásek a necháme na teplém místě 15 minut pracovat a v práci nerušíme.

2. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se špetkou soli a kůrou z citrusů.

3. Máslo rozehřejeme (nesmí být horké) a přidáme k němu vlažné mléko, žloutky a vanilkové aroma.

Po 15ti minutách vše hezky smícháme dohromady.

4. K mouce přilijeme kvásek a ostatní suroviny rozmíchané v másle.

5. Zaděláme hladké nelepivé těsto, nejdříve v míse a pak rukama propracujeme na pomoučněném válu.

6. Těsto dáme do čisté mísy spinkat pod utěrku na teplé místo na 3-4 hodiny.

O 4 hodiny později.

7. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj okapané rozinky.

8. Ukoulíme bochánek, který necháme 30-45min ještě pod utěrkou odpočívat přímo na plechu.

9. Mazanec pomašlujeme rozkvrdlaným vajíčkem, posypeme plátky mandliček a ještě jednou opatrně potřeme, mandličky tak budou lépe držet.

Ještě mazanci vyrobíme neviditelný plášť Harryho Pottera, pod kterým ho po zezlátnutí necháme zmizet, aby se chudáček nesežehnul v tom solárku.

10. Mazanec vkládáme do předehřáté trouby na 220°C do nejspodnějšího patra trouby, hezky si sedneme před troubu a budeme koukat, jestli náhodou už nezlátne.

11. Jakmile začne zlátnout přehodíme přes něj kouzelný plášť z alobalu a teplotu stáhneme na 150°C, při této teplotě pečeme 10 min.

12. Teplotu snížíme na 100°C a při této teplotě dopékáme cca 35 - 45 min.

Mazanec už byl upečenej, ale neměl tu požadovanou barvu, stačilo sundat alobal a dát ho na chvilku na horní mřížku a zapnout gril. Barvu chytá opravdu rychle, tak pozor.

Ke snídani pořádný kus mazance s máslem a horkým mlíčkem s medem. Mňam.

Mazanec je krásně měkounkej, ale na můj vkus málo sladkej. Původně jsem dala 75g moučkového cukru, příště dám těch 100 a uvidíme.