úterý 4. února 2020

Chodský koláč




Celým domem se line omamná vůně másla, rumu a cukru. Tohle by byla nejlepší vůně pro svíčku, ale tak autentické to stejně nikdy nebude. Chuťové buňky už tancují a ještě takovou dobu čekat, než vychladne.



Každá rodina, co má recept na Chodské koláče, tak má určitě ten pravý. Stejně jako máme všichni ten svůj pravý recept na svíčkovou, buchty apod.

Ať už je tento recept tím pravým nebo ne, ale je zatraceně dobrej. Udělat dobrý koláč však není jen tak. Vychytat správný poměr mezi tloušťkou těsta a náplně není ve výsledku nic lehkého. Spousta nástrah může člověka potkat při cestě za tím nejlepším koláčem. Těsto přepečené, nedopečené, sražená náplň, vysušená náplň, rozteklá náplň apod.

Že i přesto do toho jdete? Super, tak s chutí do toho.


Suroviny:

Na těsto:

300 g hladké mouky
80 g cukru
3 žloutky 
150 ml mléka
40 g rozpuštěného másla
7 g sušeného droždí (1 balení) nebo 20 g čerstvého droždí
špetka soli
špetka muškátového oříšku

Náplně:

Tvarohová:
200 g tvarohu
40 g cukru
1 žloutek
1 lžička vanilkového pudinku (5 g prášku)
Smícháme všechny suroviny dohladka.

Maková:
200 g mletého máku
20 g cukru
30 g medu
150 ml mléka

Svaříme v mléce mák s ostatními ingrediencemi do polotuhé hmoty. Necháme vychladnout.

Povidlová:
150 g švestkových povidel
špetka skořice
2 lžíce rumu
Povidla pouze dochutíme skořicí a rumem.

Na dokončení:
máslo
rum
mandličky
rozinky
vajíčko na potření



Postup:

1. Všechny suroviny na těsto dáme do robota a vymícháme v hladké nelepivé těsto.

2. Těsto necháme kynout v přikryté míse v teple asi 1 hodinu. Záleží na teplotě v místnosti, těsto by mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem.

3. Vykynuté těsto si vyklopíme na vála zpracujeme v pravidelnou kouli. 

4. Na pečícím papíře si rozválíme kolo o průměru 30 cm.

Proč válím rovnou na papíře? Ušetříme si práci s přenášením rozváleného těsta na papír a pekáč. Přeci jen bychom si určitě alespoň jednu stranu koláče vytáhli. 

Jak dostat bezpečně pečící papír s koláčem na plech? Pod rozválené těsto, které máme na pečícím papíře, vsunu tenké plastové prkénko, mám jich vícero (Lidl nebo Ikea). I s prkénkem položím na plech a pak jen prkénko vytáhnu.

5. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme začít zdobit.

6. Na zdobení můžete využít přiložený obrázek, tvaroh pak ozdobit rozinkami a povidla mandlemi.






Zdobením jsem se pouze inspirovala, na tvaroh jsem použila řezanou špičku. Mák a povidla jsem nanášel pouze pytlíkem bez zdobící špičky.

7. Nazdobený koláč necháme ještě 30 minut kynout a mezitím rozpálíme troubu.

8. Pečeme na 190 °C (horní a dolní ohřev) cca 17 minut. Prvním deset minut jsem pekla ve spodní části trouby a dalších sedm minut v horní části.

9. Ještě horký koláč hojně pokapeme rozpuštěným máslem smíchaný s rumem. Soustředím se hlavně na makovou náplň, aby se pořádně napila.